Acties en Dossiers

2016

2015

Opvolging 1/3 is de max

Opvolging van en medewerking aan stedelijke woonraad

Tijdelijke bezetting

Een aantal partners binnen het Antwerps Platform Wonen organiseren tijdelijke bewoning in leegstaande sociale panden. Willen we hier als platform verder op inzetten? Tijdelijke bezetting organiseren we niet als oplossing, maar als protestactie tegen het gebrek aan aandacht voor de gezinnen ‘onderaan de woonladder’. We ontwierpen een discussienota ter inspiratie.

Discussienota Tijdelijke Bezetting

 2014

Actie: 1/3 is de max

In heel Vlaanderen wordt actie gevoerd rond de betaalbaarheid van wonen: 1/3 van het inkomen is echt het maximum! Het Antwerps Platform Wonen liet 6 politici zelf zoeken naar een private huurwoning, met een beperkt budget. Hun conclusies lees je in het persartikel hieronder.

Actie in de pers

Politici zoeken huurwoning

Platformtekst 1/3 is de max

Foto’s

Opvolging actie 1/3 is de max 

Dossier: 9 instrumenten voor een sociaal woonbeleid

Stad Antwerpen organiseert de stedelijke woonraad!

We zijn een aantal jaren verder, maar de stedelijke woonraad is een feit! Als platform blijven we actief mee voorbereiden en agenda bepalen. We blijven allert en zorgen er mee voor dat de stedelijke woonraad een efficiënt en effectief orgaan wordt.

2013

Organisatie van een tweede stedelijke woonraad 

We organiseren een tweede stedelijke woonraad. Op de agenda: zoektocht naar alternatieven voor leegstand in sociale en private woningen, voorstel van de renovatiecarrousel en aanpak inkrimping private huurmarkt.

2012

Organisatie van een eerste stedelijke woonraad

We organiseren zelf een eerste stedelijke woonraad om het belang van horizontaal overleg tussen de verschillende woonactoren aan te tonen. Op de agenda: energie en woonkwaliteit en gerechtelijke uithuiszettingen.

Ieders Stem Telt: Prioriteit 4  “een ambitieus en sociaal geïnspireerd woonbeleid”

Prioriteitennota Ieders stem telt

Actie:  Acht instrumenten voor een sociaal woonbeleid

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen organiseren we opnieuw een publieke actie op het Astridplein om de woonproblematiek op de politieke agenda te krijgen. We nemen vertegenwoordigers van de verschillende partijen in Antwerpen mee op wandeling langs woonproblemen en oplossingen in Antwerpen Noord.

Dossier 8 instrumenten voor een sociaal woonbeleid

Foto’s

2011 

Actie: Te Huur? Te Duur!

In het kader van Stop Armoede Nu organiseren we opnieuw een publieke actie aan het stadhuis om aandacht te vragen voor de noden op de woonmarkt en aan te dringen op veranderingen in het woonbeleid.

Dossier Te Huur? Te Duur!

 

Een stedelijke woonraad voor Antwerpen

Als platform ijveren we voor de opstart van een stedelijke woonraad in Antwerpen, waarop alle woonactoren aanwezig zijn en mee advies kunnen geven over het nodige woonbeleid.  We ondernemen verschillende acties om dit voorstel in Antwerpen te lanceren.

Advies stedelijke woonraad

2010 

Actie: Recht op wonen voor gezinnen met een laag inkomen

Grote gezinnen hebben het zeer moeilijk om op de private huurmarkt een geschikte en betaalbare woning te vinden. Overbewoning, krotverhuur en te hoge huurkosten zijn schering en inslag.

Dossier Grote Gezinnen

Flyer

Foto’s

2009

Ronde Tafel

Deze keer geen publieke actie, maar een ronde tafel waar alle partners en het beleid op aanwezig zijn. Op de agenda: strijd tegen huisjesmelkers, optrekken van het aantal transitowoningen, huurpremie voor private huurders op de wachtlijst voor een sociale woning, enz. Die premie is ondertussen een realiteit!

2008  

Actie:  Camping (Z)onderdak

Het Antwerps Platform Wonen organiseerde voor één nacht een camping op het Astridplein. Vooraleer de tentjes waren opgezet, reserveerden daklozen ze al voor de nacht. De volgende morgen namen we pers en beleidsmedewerkers mee op een wandeling door Antwerpen Noord om de woonproblemen werkelijk te leren kennen.

Dossier Camping (Z)onderdak

Flyer

Foto’s

Actie:  Stop Armoede Nu – Huur te Duur

Foto’s

2007

Infomarkt voor huurders

Verschillende Antwerpse organisaties die opkomen voor het recht op wonen van maatschappelijk kwetsbare groepen organiseren samen een infomarkt waar huurders terecht kunnen. Uit deze eerste samenwerking ontstaat het Antwerps Platform Wonen.

 

 

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s