PRAKTIJKTESTEN BEWIJZEN DISCRIMINATIE

Praktijktesten bewijzen discriminatie op basis van ‘vreemde naam’ op Antwerpse private huurmarkt.

Uit een nieuw grootschalig onderzoek van professor Pieter-Paul Verhaeghe (VUB) en het platform Praktijktesten Nu blijkt dat ook in Antwerpen discriminatie op de huurmarkt schering en inslag is. De resultaten vertellen ons dat personen met een Turks of Maghrebijns klinkende naam in 40% van de gevallen gediscrimineerd worden bij verhuring via een immokantoor. Bij individuele private verhuurders liep de discriminatie op tot 50%.

Afbeeldingsresultaat voor discriminatie huurmarkt

Praktijktesten zijn een goede manier om discriminatie aan te tonen. De invoering van praktijktesten heeft er in Gent bovendien voor gezorgd dat kandidaat huurders met een ‘vreemde naam’ voor 12% minder worden gediscrimineerd dan voordien (daling van 26% naar 14%). Vooral bij immokantoren boekt men positieve resultaten.

Maar hier mag je het als beleid of als samenleving niet bij laten. Discriminatie is een complex maatschappelijk probleem dat zich niet op één dag laat oplossen. De kans bestaat dat het probleem zich verschuift naar een tweede ronde, bijvoorbeeld bij het bezoek aan het te verhuren appartement. Een verhuurder kan mensen met ‘vreemde naam’ uitnodigen om de woning te bezichtigen, maar uiteindelijk toch een andere kandidaat verkiezen.

Meer aanvullende maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dan niemand op basis van ‘discriminatie op naam’ de kans op een goede woning wordt ontzegd.

Het gevaar bestaat dat het discriminatieprobleem te veel gezien wordt als een armoedeprobleem. We zijn ervan overtuigd dat een degelijk inkomen, en dan ook de  kans op het verwerven van een degelijk inkomen (hoe zit het met discriminatie op de arbeidsmarkt?) noodzakelijke werkpunten zijn. Maar ook een Turkse kandidaat huurder met een goed inkomen is niet gevrijwaard van discriminatie. Getuige daarvan Gülsun Akman in Het Nieuwsblad.

Ondanks de complexiteit van discriminatie, geloven we erin dat een algemeen actieplan op lokaal en Vlaams niveau ervoor kan zorgen dat ongelijke behandeling op de huisvestingsmarkt (hier ‘op basis van naam’) kan worden aangepakt.

Het is belangrijk om op Vlaams niveau een effectief discriminatiebeleid op te zetten, dat zowel sensibiliseert, als controleert, als sanctioneert.

Op stedelijk niveau zijn even goed initiatieven mogelijk. Zo gaat hier en daar de stem op om een stedelijk verhuurkantoor op te starten naar het voorbeeld van de sociaal verhuurkantoren, met dat verschil dat een stedelijk verhuurkantoor zich kan richten naar kandidaat-huurders met een hoger inkomen en een patrimonium waar de huurprijzen hoger liggen. Zo’n kantoor zou een goede intermediair kunnen zijn tussen kandidaten en verhuurders die door deze samenwerking meer vertrouwen krijgen.

Of start al, met praktijktesten in te voeren…

 

Het volledige onderzoek vindt u hier: 

Verhaeghe P.P. Praktijktesten Nu (2018). Etnische discriminatie op de private huurwoningmarkt in Antwerpen

 

Meer lezen op:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180923_03779070

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/vier-op-de-tien-met-allochtone-naam-gediscrimineerd-op-antwerpse-huurmarkt-praktijktesten-tonen-probleem-aan-maar-lossen-het-niet-op~a5ee3738/

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180924_03779857

https://m.knack.be/nieuws/belgie/wie-discriminatie-op-de-huurmarkt-serieus-neemt-moet-werk-maken-van-praktijktesten/article-opinion-1201299.html

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s