Verstrengde eigendomsvoorwaarde zorgt voor onrust en stress bij zo’n 3000 gezinnen in sociale huisvesting

Verstrengde eigendomsvoorwaarde zorgt voor onrust en stress bij zo’n 3000 gezinnen in sociale huisvesting

De wachtlijsten voor sociale woningen zijn te lang. Maar lost de verstrengde eigendomsvoorwaarde dat probleem op? Sociale huurders mogen geen eigendom hebben. Maar soms ben je mede-eigenaar zonder dat er een financieel voordeel aan hangt. Het Antwerps Platform Wonen roept op om de verstrengde eigendomsmaatregel te herzien en te gebruiken waarvoor hij bedoeld is.  De maatregel moet rekening houden met sociale huurders met een beperkte financiële draagkracht. 

Er zijn tal van voorbeelden van sociale huurders die nu in onrust en stress leven door de nieuwe maatregel. Je kan er verschillende zien en horen in de VRT-reportage van 8 februari 2018.  

In het project rond bewonersparticipatie in sociale huisvesting van Samenlevingsopbouw woont Rosa. Ze is al 35 jaar sociale huurder. Haar man overleed 2 jaar geleden na een lange ziekte. Rosa  werkte halftijds om voor hem te zorgen.  Haar pensioen is klein.  Na het overlijden van haar beide ouders bleef haar jongste broer in het ouderlijk huis wonen. Hij is enorm gehecht aan dit huis.  Hij is een beetje een kluizenaar, zoals ze zelf zegt.  Zij en haar andere broer vonden het vanzelfsprekend dat hij daar bleef.

Door de nieuwe verstrengde wet rond eigendom kreeg ze in december het nieuws dat ze voor eind februari haar sociale woning moet verlaten.  Dit zorgde voor een schokgolf in de familie.  Kerstmis was nog nooit zo leeg, er viel niets te vieren. Haar broer neemt vaak de telefoon niet meer op omdat hij de spanning niet meer aankan.  Hij is kwaad omdat doordat zij een sociale woning heeft, hij zijn vertrouwde omgeving dreigt te verliezen.

Intussen kreeg Rosa van haar huisvestingsmaatschappij een jaar uitstel, maar de stress blijft.  Uitbetalen is geen optie want de broer heeft geen financiële draagkracht.  Schenken kan maar kost ook geld.  Rosa is blij met de aandacht in de media maar blijft ongerust over haar toekomst en die van haar broer. Goede betaalbare huurwoningen op de private markt zijn bijna onmogelijk te vinden.    
 

Rosa is niet alleen. Zo’n 3000 gezinnen vrezen hun woning te verliezen door deze maatregel die stelt dat sociale huurders geen enkele vorm van onroerend goed mogen bezitten, ook geen deel. Een sociale huurder mag al langer geen eigendom hebben.  De wet is nu verstrengd zodat ook een deel van een eigendom op papier niet kan. 

Als één van de ouders bijvoorbeeld overlijdt, erven de kinderen een deel van het huis waar de overblijvende ouder vaak in blijft wonen.  De kinderen zijn op papier voor een deel eigenaar maar in de feiten verandert er voor hen niets.  Je kan de woning verkopen. Maar wat dan met je ouder die er woont? De kinderen uitbetalen is niet altijd mogelijk wegens de beperkte financiële draagkracht van de overblijvende ouder.  Het deel wegschenken kost geld en is ook niet rechtvaardig naar de wettelijke erfgenamen toe. Het zijn mensen met een beperkte financiële draagkracht die het slachtoffer van deze maatregel zijn. 

Het is een maatregel die niet correct is en zijn doel voorbij schiet.  Het zorgt voor familieruzies en hoge kosten.  Deze maatregel duwt mensen onnodig verder in de armoede.  We vragen de bevoegde minister van wonen om deze maatregel te herzien.  Zorg dat sociale huurders met beperkte financiële middelen terug rust vinden en hun sociale woning behouden.

Wie meer informatie wil over de verstrengde eigendomsvoorwaarde kan terecht op de website van het Vlaams HuurdersPlatform. 

Advertenties

One thought on “Verstrengde eigendomsvoorwaarde zorgt voor onrust en stress bij zo’n 3000 gezinnen in sociale huisvesting

  1. En de regels worden veranderd tijdens het spel! Dat je geen eigendom kan bezitten bij het bekomen van een sociale woning dat is steeds zo geweest. Maar dat je zou moeten vertrekken eens je ergens iets erft, dat heeft geen enkele sociale huurder getekend. Zo los je het tekort aan sociale woningen niet op: 27 (cijfer van Duchateau op Terzake) “fraudeurs ” uit hun woning zetten lost het probleem niet op van de 16.000 op de wachtlijst van Woonhaven en nog eens duizenden die recht hebben op een sociale woning maar die zich niet inschrijven omdat ze weten dat ze toch niet binnen aanvaardbare tijd een woning zullen krijgen. Maak van sociaal wonen een pestigeproject ipv sociale huurders te bashen !

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s