Sterk dossier rond huisjesmelkerij in de GVA

huisjesmelkerijj

In de Gazet van Antwerpen stond de afgelopen dagen een prangend en sterk dossier rond huisjesmelkerij in 3 delen. Een aanrader om te lezen. Herkenbaar. Als sociaal werkers, komen we regelmatig in zulke woningen. Woningen met vochtige muren, geurhinder, kapot sanitair en te klein voor het aantal mensen. Het is een pijnlijke realiteit. Er zijn heel wat goede instrumenten om huisjesmelkerij aan te pakken en het gebeurt ook, maar niet voldoende en te traag. Huurders zijn ook bang, bang om aangifte te doen, bang omdat ze afgedreigd worden door de eigenaar, bang om een huursubsidie aan te vragen (want dan volgt een woningcontrole), bang dat de woning onbewoonbaar wordt verklaard en ze op straat belanden.

Er zijn nieuwe woonvormen die aan de woonnood tegemoetkomen, zoals Collectief Goed, Sociaal Verhuur Kantoren en sociale huisvesting in het algemeen. Maar er zijn niet genoeg woonalternatieven om aan de grote woonnood te voldoen. Er is een structureel tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting. Bovendien, door de koppeling van de OCMW-waarborg aan een conformiteitstattest, wordt de zwakste groep nog eens extra getroffen. Eigenaars nemen een andere huurder of vragen de waarborg cash, met alle gevolgen vandien.

Een goed dak boven je hoofd hebben is ontzettend belangrijk. We geloven in de winst van goed wonen. Goed wonen heeft een effect op andere levensdomeinen. Kinderen die goed wonen, worden minder ziek, kunnen beter studeren. Ouders voelen zich beter en vinden gemakkelijker werk. Er zijn minder juridische kosten. Een goede woonst is het begin van een kansrijk leven. In die zin ‘verdient’ een goede woning zich terug op andere levensdomeinen.

Hopelijk leest het beleid mee. Het is belangrijk om in de toekomst met zijn allen aan hetzelfde zeel te trekken en te investeren in en te werken aan goed wonen: het beleid, lokale besturen, het middenveld en bewoners en eigenaars zelf. Er moet geïnvesteerd worden in herhuisvesting bij onbewoonbaarheid, in woonalternatieven en in een conformiteitsattest (minimale woonkwaliteit) voor alle huurwoningen. Alleen zo kan huisjesmelkerij een halt worden toegeroepen.

Recht op wonen en op een menswaardig leven staat in de grondwet. Laat ons het ajb toepassen. Zodat toestanden zoals ‘de kinderen kunnen zich alleen maar verwarmen met een kookplaat’ voorgoed tot het verleden behoren.

Voor wie het gemist heeft, contacteer ons (veerle.beernaert@samenlevingsopbouw.be), dan bezorgen we je een kopie. 

 

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s