Op de werelddag van verzet tegen armoede vraagt het Antwerps Platform Wonen extra aandacht voor een goed dak boven ieders hoofd.

Het is vandaag 17 oktober – Werelddag van Verzet tegen Armoede.  Het Netwerk tegen Armoede zet dit jaar het thema gezondheid in de kijker. Armoede en een slechte gezondheid, ze gaan hand in hand.  De boutade ‘ziek maakt arm en arm maakt ziek’, is vandaag in België jammer genoeg nog voor veel mensen een harde realiteit.

Op deze Werelddag van Verzet tegen Armoede vraagt het Antwerps Platform Wonen extra aandacht voor een goed dak boven ieders hoofd omdat dit onlosmakelijk verbonden is met je gezondheid.  Weinig geld hebben, maakt dat je in een slechte woning woont en een slechte woning maakt ziek.

Als je huis wankelt, wankelt je hele leven

Zoals ze zeggen ‘Mens sana in corpore sano’ – een gezonde geest in een gezond lichaam, geldt ook ‘een goed en gezond leven in een goed en gezond huis’. Als je huis wankel is, wankelt je hele leven, in de eerste plaats je fysieke gezondheid en ook je psychisch welbevinden.

De winst van goed wonen

In de conferentie ‘De winst van goed wonen’ van het Antwerps Platform Wonen in oktober 2016* vroegen we reeds aandacht voor de link tussen slecht wonen en een slechte gezondheid. De drie huisvestingsproblemen die het meest de gezondheid schaden zijn koude, overbewoning en vocht. Mensen die in een vochtige woning wonen, hebben meer last van astma, bronchitis en ademhalingsproblemen.  Vooral baby’s en kinderen zijn hier erg gevoelig voor en ontwikkelen chronische ziektes.  Overbewoning – met teveel in een kleine ruimte wonen- zorgt voor agressie, angst en stress.

Kinderen zijn extra vatbaar

Uit onderzoek komt naar voor dat slechte woonomstandigheden het risico op ernstige gezondheidsproblemen tijdens de kindertijd en vroege volwassenheid verhogen met 25%. Ook tonen ze een link tussen slecht wonen en psychisch lijden bij kinderen. In zo’n omstandigheden wonen, maakt dat kinderen moeilijker dingen aankunnen, zich meer boos, angstig of depressief voelen en slaapproblemen hebben.

Een goed huis is belangrijk en verdient zichzelf terug

Vanuit het Antwerps Platform Wonen vragen we daarom extra aandacht voor de woonomgeving van mensen en vragen we om maximaal te investeren in een goed dak boven ieders hoofd omdat dit samen gaat met meerdere levensdomeinen van mensen zoals gezondheid.

Bovendien geeft recent Europees onderzoek van Eurofound* aan dat voor elke drie euro die de overheid investeert in wonen, ze jaarlijks twee euro kan terugverdienen. Investeren in een goed dak boven ieders hoofd kan dus op andere kosten -zoals gezondheidszorg- besparen.

Waar wachten we op?

 

 

Voetnoten:
* Conferentie ‘De winst van goed wonen’ op 12 oktober 2016: 
    -https://sociaal.net/opinie/goed-wonen-verandert-je-leven/
    -https://wooncrisisantwerpen.be/2016/10/17/de-conferentie-de-winst-van-goed-wonen-was-een-groot-succes-de-powerpoints-uit-het-plenaire-gedeelte-vind-je-hieronder/
* Studie Eurofound:
         -https://www.eurofound.europa.eu/news/news-articles/inadequate-housing-is-costing-europe-eu194-billion-per-year

 

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s