Oumie (44) zoekt al jaar naar een woning: “Al 100 keer geweigerd”

oumie
Nena Kips van koffiebar Perruche en Oumie. “Dit is toch niet normaal?”   Foto: Dirk Kerstens

 

De Gambiaanse vrouw Oumie (44) belde en bezocht al honderd huurappartementen, zonder resultaat. Ook de zaakvoerders van een koffiebar waar ze werkt, zoeken nu mee. Haar afkomst lijkt voor veel huisbazen een obstakel. “Ik voel mij hier echt slecht bij. Dit is toch niet normaal”, zegt Oumie.

In de toiletten van de koffiebar Perruche in de buurt van het Theaterplein in Antwerpen hangt een oproep van de zaakvoerders. “Wij zijn op zoek naar een appartement voor onze Afrikaanse poetsvrouw. Zij is een hardwerkende vrouw, bezit alle Belgische papieren en heeft een officieel salaris. Wijzelf staan garant voor haar eerlijkheid”, staat er te lezen.

De Afrikaanse vrouw is Oumie (44), moeder van twee kinderen van 2 en 14 jaar. Zeven jaar geleden verhuisde ze van Gambia naar Antwerpen. De vrouw moest twee van haar vier kinderen daar achterlaten.

Niet normaal

Oumie verblijft nu al een jaar bij vrienden, maar die situatie is allesbehalve ideaal. “Afgelopen jaar heb ik zeker voor honderd huurappartementen gebeld en bezocht, maar steeds zonder resultaat”, zegt Oumie. “Ofwel zou de huisbaas mij op de lijst zetten of mij terugbellen. Nadien hoorde ik niets meer.”

“We vinden dit niet alleen erg, het is ook schandalig dat ze geen woning vindt”, zegt Nena Kips, die in dezelfde horecazaak werkt. “Huisbazen kijken blijkbaar alleen naar haar huidskleur, terwijl Oumie een goede vrouw is die keihard werkt. Je hoort wel eens verhalen van discriminatie op de woningmarkt, maar als ik hoor wat Oumie meemaakt, dan schrik ik toch dat het zo erg is.”

Uit: de GVA, 24/06/2017  door Sacha Van Wiele

http://www.gva.be/cnt/dmf20170623_02938923/oumie-44-zoekt-al-jaar-naar-een-woning-al-100-keer-geweigerd

 

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s