Na actie ‘Immo Bling Bling’ van armoedeverenigingen in Mechelen: discussie over betaalbaar wonen in de gemeenteraad

Immo Bling Bling

Van 17 tot 23 oktober 2016 kon je in de Mechelse hoofdbibliotheek terecht om het gloednieuwe IMMO Bling Bling te bezoeken.

DSC_0005.JPG

Op maandag 17 oktober van 11u tot 13u werd het kantoor officieel geopend. Hiervoor vertrokken twee armoede verenigingen, De Lage Drempel vzw en De Keeting vzw vanuit hun “huis” naar de bibliotheek, in stoet. Iedereen verzamelde voor de deur, werd verwelkomd met een kom soep en kon het ‘immokantoor’ bezoeken. Klik op deze link voor meer info over het ‘Immokantoor Bling Bling’: immoblingbling01immoblingbling02

Naast de verschillende Immo-panelen werd er een film vertoond van een huis in Mechelen dat quasi onbewoonbaar is, maar waar wel in geleefd wordt.

Nadien was de expo nog een hele week toegankelijk voor alle mogelijk geïnteresseerden. Alle bibliotheek bezoekers werden ook langs de expo geleid. Een aantal scholen bezochten eveneens de expo.

Deze actie en tentoonstelling is een initiatief van Geknipt, een Mechels armoedesamenwerkingsverband, dat het recht op menswaardig wonen onder de aandacht wenst te brengen. Geknipt bestaat uit Welzijnszorg, De Keeting, de Lage Drempel, Straathoekwerk Mechelen, beweging.net, Op!sinjoor en Vormingplus regio Mechelen. Met de steun van OP.RECHT.MECHELEN, Stedelijke Openbare Bibliotheek en Stad Mechelen.

Nadien kreeg de actie nog een staartje in de gemeenteraad, dit kwam  aan bod in onderstaand artikel in Gazet van Antwerpen op 26/10/2016 :

http://m.gva.be/cnt/blmsi_02540340/na-actie-armoedeverenigingen-discussie-over-betaalbaar-wonen

Na actie armoedeverenigingen: discussie over betaalbaar wonen

Op de Gemeenteraad werd dinsdagavond anderhalf uur lang gediscussieerd over betaalbaar wonen. Dat nadat armoedeorganisaties vorige week actie voerden om de “toenemende woonnood” in de stad aan te kaarten.

Kristof Calvo (Groen) zette het debat in gang. Hij kreeg vervolgens bijval van Johan De Vleeshouwer (sp.a), die “uitermate blij was dat iemand uit de meerderheid het belangrijke thema eens op de agenda plaatste.” Al kwamen beide spelers nadien wel tegenover elkaar te staan.

De belangrijkste vraag van Calvo: of het geen tijd wordt om de opstart van het Mechelse Sociaal Verhuurkantoor te versnellen? “Het SVK is een belangrijke hefboom voor succes op korte termijn. Het is het moment om dat kantoor nu in gang te zetten”, aldus Calvo, die vindt dat het thema wonen op de agenda moet blijven staan. “Maar we mogen niet vergeten dat Woonpunt Mechelen bezig is met die gigantische renovatiegolf. De vorige legislatuur was er een principiële bouwstop van sociale woningen, nu worden er terug wat eenheden gecreëerd.”

Meer sociale woningen?

Ook bij de oppositie willen ze dat de stad meer doet met het SVK. “Met een actief patrimoniumbeleid”, zegt raadslid De Vleeshouwer (sp.a). “Begin deze legislatuur heeft de stad een 50-tal woningen verkocht. Deze week werd er nog een huis verkocht in de Kalverenstraat. Dat zijn allemaal gemiste kansen voor het SVK, en woningen die uit de huurmarkt verdwijnen.”

Volgens de socialisten, die ook de private huurmarkt versterkt willen zien, zijn er meer dan 500 extra sociale woningen nodig tegen 2025. “We moeten naast een renovatieplan ook werk maken van een capaciteitsplan. Over de partijgrenzen heen, in meerderheid en oppositie. Voor ons zijn daar geen dogma’s.”

Beter, niet meer

Schepen van wonen Geypen (Open Vld) wees op “een dubbelzinnigheid”. “Er is in Mechelen nog nooit zoveel geld geïnvesteerd in sociale woonprojecten, maar dat gebeurt voor het verhogen van de woonkwaliteit”, zegt Geypen. “De woonkwaliteit is slecht, daar moeten we aan werken.  Door het debat van ‘meer, meer, meer woningen’ is dat probleem ontstaan.”

Volgens Geypen is het Mechelse SVK – dat zich afscheurde van Bonheiden, Duffel en Katelijne – klaar om nieuwe stappen te zetten. “Er ligt de komende drie jaar elk jaar 125.000 euro klaar. Maar het is nu te vroeg om daar een grote campagne rond op te zetten, we willen dat de structuur eerst stevig staat”, zegt Geypen, die nog aankondigde dat samen met IGEMO een projectvoorstel ingediend is bij de provincie om eigenaars van lege panden binnen deze problematiek actief op te zoeken.

Door Marijn Sillis, Gazet van Antwerpen, 26/10/2016

DSC_0005.JPG

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s