Huurprijzen nemen steeds grotere hap uit budget

 

Vorig jaar zijn de huurprijzen in Vlaanderen voort gestegen, met gemiddeld 2,7 procent. De Huurdersbond trekt aan de alarmbel, want huren wordt zo voor heel wat mensen onbetaalbaar.

huurdersbond

Een huurder betaalde vorig jaar gemiddeld 590,22 euro per maand voor zijn huis of appartement. Een jaar eerder was dat nog 574,45 euro. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Huurdersbond.

De gemiddelde huurprijs stijgt zo sneller dan de gemiddelde inkomens en de gemiddelde levensduurte. “De stijging lijkt niet zo veel, maar het verschil stapelt zich jaar na jaar op. Op termijn maakt dat een heel groot verschil in het budget voor de mensen zelf”, zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform in “De ochtend” op Radio 1.

Vooral voor alleenstaanden en gezinnen dreigt een huis huren stilaan onbetaalbaar te worden, waarschuwt de Huurdersbond. “Het groot Woononderzoek in 2013 stelde al dat dertig procent van alle private huurders te weinig overhoudt om nog menswaardig te kunnen leven”, weet Verstichele.

Bovendien blijkt ook de kwaliteit van de woningen soms te wensen over te laten. “We zien stilaan tekenen dat de krotverhuur lijkt te stijgen, zeker nu erkende vluchtelingen zullen instromen op de private huurmarkt.”

“Meer inzetten op sociale woningen”

Dat de huurprijzen zo stijgen, heeft volgens de Huurdersbond te maken met het feit dat er te weinig huurwoningen beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen. De verhuurder heeft daardoor een sterkere onderhandelingspositie.

De Bond ziet drie oplossingen, zegt Joy Verstichele.

  • “Er moet meer ingezet worden op sociale woningen. Op de private huurmarkt zijn zeer veel mensen die eigenlijk recht hebben op een sociale woning.”
  • “Huurders moeten ondersteund worden met een uitbreiding van de huurtoelages en subsidies. Europees gezien hinken we daar achterop.”
  • “We moeten ook durven denken aan vernieuwende zaken, zoals een fiscale prikkel geven aan een eigenaar die een betaalbare woning verhuurt.”

“Woonbonus heroriënteren”

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA)  wijst er in Het Nieuwsblad op dat er nog nooit zoveel werd geïnvesteerd in sociale woningen. Dit jaar werd daarvoor 200 miljoen euro extra uitgetrokken.

“We appreciëren zeker die inspanningen van de minister”, zegt Verstichele van de Huurdersbond. “Maar we moeten het volledige plaatje zien. Er gaan miljarden naar de woonbonus en eigendomsverwerving. Dat drijft de prijs op. We zouden moeten heroriënteren van de woonbonus naar de private en sociale huurmarkt.”

Uit: De Redactie wo 01/06/2016 – 09:42 Gianni Paelinck

Advertenties

One thought on “Huurprijzen nemen steeds grotere hap uit budget

  1. Het is inderdaad heel moeilijk om op de privé markt aan een woning te komen als je maar een beperkt budget hebt om te besteden aan de huur. Dit heb ik zelf ondervonden. Bijna een jaar geleden had ik een studio gevonden in Antwerpen. Nu op het moment dat ik er ander halve maand in woonde kreeg ik een brief van de nieuwe eigenaar die wilde dat op 8 februari het pand leeg had moeten zijn. Toch is mij dit op dat moment niet gelukt en had ik ook normaal ook tijd tot 8 juli dus tot einde contract. Maar nu ging de lift stuk en wil die huisbaas de lift niet laten te maken komt er nog een bij dat ik zelf geveld ben door artrose door geheel het lichaam dat slechter zal worden met de tijd en dus ook bestempeld word als chronisch. Ook ben ik dan uiteindelijk door mijn jongste dochter opgevangen maar daar kan ik ook niet blijven. En overal waar ik ga kijken om een woning te bekijken is het van te duur, geen waarborg van ocmw of geen huisdieren. Terwijl er een aantal jaren geleden is meegedeeld dat men geen huisdieren mag weigeren. Ook al doe ik mijn best om een ander woning te zoeken en hulp te vragen aan partijen die dit zouden kunnen doen krijg ik van die bevoegde partijen geen antwoord of als antwoord we kunnen je nu niet helpen. Waar gaan we dan naar toe dat onze eigen mensen zomaar op straat gezet worden en voor mensen die recht hebben op een sociale woning? Terwijl er veel mensen zijn die maar een minimuum van inkomen hebben net zoals ik. Was er maar meer hulp van de meeste woonmaatschappijen voor sociale woning of meer aan woonruimtes bij deze maatschappijen zodat ze de mensen niet op z’n lange wachtlijsten hoeven komen te staan.

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s