Huurprijzen appartementen schieten weer de hoogte in

Een appartement huren is 5 procent duurder geworden

De gemiddelde huurprijs voor een appartement gaat van 630 euro vorig jaar naar 660 euro dit jaar.  De reden zit hem vooral in het toenemend aantal huurders, terwijl het aanbod niet in dezelfde mate volgt.  Het hoeft geen betoog dat vooral de huurders met een laag inkomen hier het slachtoffer van zijn.  Wij ervaren dit dagelijks in ons werk: hoge huurprijzen voor kwalitatief slechte appartementen.

Appartement huren is 5 procent duurder geworden

Huren is de jongste maanden duurder geworden in Vlaanderen. Dat geldt vooral voor appartementen: vorig jaar betaalden huurders 630 euro per maand voor een doorsnee appartement, vandaag is dat 660 euro.

Voor woningen is de huurprijs nauwelijks gewijzigd. Dat leert de jaarlijkse huurbarometer van residentiële vastgoedgroep Dewaele Groep, die zich baseert op 4.440 verhuringen van 2013 tot 2016.

Na twee jaar van stagnatie gaan de huurprijzen op de private huurmarkt weer de hoogte in, alleszins voor appartementen. ‘In 2013 werd voor een doorsnee appartement zo’n 616 euro huur per maand betaald. In 2014 was die prijs amper gewijzigd en betaalde je goed 613 euro. Vorig jaar betaalde je 630 euro voor een flat en de voorbije maanden ligt de doorsnee huurprijs op 660 euro’, meldt de vastgoedgroep zaterdag.

Als reden voor deze prijsstijging wordt gewezen op het toenemend aantal huurders, terwijl het aanbod niet in dezelfde mate volgt. Volgens het Grote Woononderzoek, een studie van het Steunpunt Wonen in opdracht van de Vlaamse overheid, nam het aantal huurders het voorbije decennia met zo’n 10 procent toe.

Ook het laatste jaar bleef het aantal huurders volgens Dewaele Groep in stijgende lijn gaan. Verder is de kwaliteit van de huurpanden aan het verbeteren, wat ook invloed heeft op de huurprijs.

Voor woningen is er van stijgende prijzen nauwelijks sprake. ‘Vandaag betaal je als huurder maandelijks zo’n 765 euro voor een huurhuis, vorig jaar was dat 752 euro. Maar wie vergelijkt met 2014 kan zelfs van een prijsdaling spreken, want toen betaalde je voor een huurhuis zo’n 780 euro per maand.’

Bron: De Standaard 07/05/2016

Huurprijzen schieten weer de hoogte in

Huren is de jongste maanden duurder geworden in Vlaanderen. Dat leert de jaarlijkse huurbarometer van residentiële vastgoedgroep Dewaele Groep, die zich baseert op 4.440 verhuringen van 2013 tot 2016. Na twee jaar van stagnatie gaan de huurprijzen op de private huurmarkt weer de hoogte in, alleszins voor appartementen. “In 2013 werd voor een doorsnee appartement zo’n 616 euro huur per maand betaald. In 2014 was die prijs amper gewijzigd en betaalde je goed 613 euro. Vorig jaar betaalde je 630 euro voor een flat en de voorbije maanden ligt de doorsnee huurprijs op 660 euro”, meldt de vastgoedgroep. Voor woningen is er van stijgende prijzen nauwelijks sprake. “Vandaag betaal je als huurder maandelijks zo’n 765 euro voor een huurhuis, vorig jaar was dat 752 euro. Maar wie vergelijkt met 2014 kan zelfs van een prijsdaling spreken, want toen betaalde je voor een huurhuis zo’n 780 euro per maand.”

Bron: De Morgen 09/05/2016

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s