uitnodiging wiener cafe wonen

 

Uitnodiging Wiener Café Wonen: vrijdag 12 februari om 19.30 uur in de Groene Waterman

uitnodiging wienerkafee jpg

Op deze avond wordt verslag gedaan van een studiereis rond Wonen naar Wenen (oktober 2015). Kom inspiratie opdoen en kritisch nadenken rond alternatieven voor het huidige huisvestingsbeleid in België.

Enkele boeiende stellingen/ citaten die aan bod zullen komen:

“Wenen telt vandaag ongeveer 1,8 miljoen inwoners, zowat even veel als Brussel en Antwerpen samen. Met 220.000 eigen gemeentewoningen is Wenen de grootste huisbaas in Europa. Daarnaast plant, organiseert en controleert de stad nog eens 200.000 geförderte (gesubsidieerde) private woningen, via subsidies aan huisvestingsmaatschappijen en projecten. Een belangrijk gevolg is dat de prijs voor de gehele woonmarkt laag wordt gehouden. Slechts 12% van de Weners is zelf eigenaar van een woning. Zij hebben blijkbaar minder last van een baksteen in de maag.”

“De financiering van publieke huisvesting staat ook in de Oostenrijkse hoofdstad onder permanente druk. Waar haalt Wenen het geld vandaan voor haar woonbeleid?  De vraag is niet of er geld is, de vraag is wat het ons maatschappelijk gaat kosten als we het niet doen.  Net als bij Belgische steden en gemeenten, komt het geld van de federale staat. In Oostenrijk bestaat ook een veralgemeende automatische 1%-heffing op alle inkomens: de Wohnbauförderungsbeitrage. In Wenen gebruikt men die bijdrage voor 100% voor huisvesting, in andere steden kiest men voor zwembaden, scholen of aanleg van wegen.”

 

Advertenties

2 thoughts on “

  1. Het zou interessant zijn om ook de Europese discussies over Oostenrijk en Zweden rond deze publieke huisvesting binnen te brengen. Vanuit Europa staat vanuit de vrije markt gedachte immers deze publieke huisvesting zwaar onder druk. Nederland heeft daar recent haar wetgeving over aangepast. Mogelijk zullen Oostenrijk en Zweden dit ook doen..

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s