COMMUNITY LAND TRUST HELPT MENSEN MET WEINIG GELD AAN EEN EIGEN WONING

‘Ik had geen spaargeld en kijk, nu heb ik een appartement’

Een primeur voor België: de eerste bewoner van een Community Land Trust-project trok zonet in zijn gloednieuwe appartement in Brussel. Het sociaal vastgoedsysteem hoopt zo voet aan wal te krijgen op het Europese vasteland.

afbeelding CLT Brussel

Dit appartementsblok werd in 2013 gebouwd en is nu in handen van de Community Land Trust. Bart Dewaele

‘En uw naam?’ Sanoh Kerfalla (39) noteert onze gegevens in zijn agenda. In het boekje waarop het gouden jaartal 2014 gedrukt staat, houdt hij het verloop van de dagen bij. Als je het gevoel hebt in een sprookje te leven, moet je nu eenmaal iets tastbaars hebben om de realiteit van antwoord te kunnen dienen.

Kerfalla is officieel de eerste bewoner van een Belgische CLT-woning. CLT staat voor Community Land Trust en is een systeem dat komt overgewaaid uit de Angelsaksische landen. Een Community Land Trust is een organisatie die gronden koopt met behulp van subsidies of ze – in het beste geval – gratis krijgt via schenkingen. Vervolgens kunnen mensen met een laag inkomen het huis erop kopen of bouwen, zonder dat ze voor de grond moeten betalen. De woning is van hen, de grond blijft van de community. Willen ze hun huis verkopen, dan staat daar tegenover dat ze dit onder de marktwaarde moeten doen. Ze hebben slechts recht op 25 procent van de meerwaarde, waardoor de woning betaalbaar blijft voor de volgende koper en dat zonder bijkomstige subsidies.

CLT Vlaanderen en CLT Brussel timmeren al ruim vijf jaar aan de weg en in Gent en Brussel staan ze intussen het verst. ‘De eerste woningen zijn de moeilijkste’, zegt Geert De Pauw van CLT Brussel. ‘Je moet heel wat mensen overtuigen en je hebt een startbudget nodig.’

Een koopje

Dat Kerfalla sinds twee weken in een gloednieuw appartement woont en vanuit zijn rode zetel kan zeggen dat hij eindelijk chez moi is, is een meevaller. CLT Brussel heeft in totaal vier projecten lopen, maar drie ervan moeten nog gebouwd worden. Het nieuwe appartementsgebouw op de hoek van de Ninoofsesteenweg en de Mariemontkaai werd hen min of meer in de schoot geworpen. ‘Het was niet onze bedoeling om een appartementsgebouw te kopen’, zegt Geert. ‘Maar het pand werd in 2013 gebouwd door het Woningfonds en trok onze aandacht. Met de hulp van het Brussels Gewest konden we de woningen verkopen volgens de CLT-formule.’ In het gebouw zijn in totaal negen appartementen en vandaag wordt het officieel opgeleverd.

Sanoh Kerfalla kwam ruim vier jaar geleden vanuit Guinee naar België. Hij kwam in aanmerking voor een sociale woning, maar door de lange wachtlijst in Brussel woonde hij jarenlang in een kleine studio in Anderlecht zonder verwarming en vaak zonder warm water. Huurprijs: 600 euro per maand. ‘Ik hoorde via een vriend in Amerika over CLT, dus het principe kwam me niet verdacht of vreemd voor. Ik heb me lid gemaakt van de Trust en me geëngageerd tijdens de vergaderingen.’

‘Ik had nooit durven te dromen dat ik een appartement kon kopen, laat staan een nieuw’, zegt Kerfalla. ‘Ik had amper spaargeld, niet eens genoeg om de notariskosten te betalen.’ CLT biedt Kerfalla het appartement aan tegen een prijs die aangepast is aan het niveau van zijn inkomen. Op die manier betaalt hij ‘slechts’ 75.000 euro. ‘Die betaal ik af aan een som van 290 euro per maand, met alle kosten erbij komt dat maandelijks op zo’n 500 euro. Binnen acht maanden studeer ik af als elektricien, dus dat mag geen probleem zijn.’

Hij leidt ons trots rond: ‘De verwarmingsinstallatie is bijna energieneutraal en het water uit de kranen is ontkalkt. Ik geloof het nog altijd alleen maar omdat ik het zie als ik mijn ogen opendoe.’

Ateliers

De bezielers van CLT verdedigen het systeem door het onder meer af te zetten tegen onze Belgische woonbonus. De Amerikaan John Davis was in oktober vorig jaar in België om CLT een boost te geven. Volgens hem ligt het voordeel voor de hand: ‘Dit is veel efficiënter dan jaarlijks mensen financieel tegemoet te komen die een huis kopen, omdat je als overheid één keer een stuk bouwgrond koopt, dat vervolgens generaties lang kan dienen om verschillende gezinnen te ondersteunen. En als de trust goed werkt, financiert hij voor een belangrijk deel zichzelf.’

Daarbij komt dat de bewoners niet zomaar een appartement kopen om er zichzelf in op te sluiten. CLT organiseert ateliers rond budgetbeheer, samenleven en het leven in de wijk: op die manier wordt van de bewoners ook een engagement gevraagd. Ook de syndicus voor het Mariemont-gebouw zal bij voorkeur een van de bewoners zijn, die daarvoor dan een vorming kan volgen.

Lees hier meer over CLT Brussel.

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s