Experts niet mals voor Vlaams woonbeleid

experts over vlaams woonbeleid

Vandaag 08/09/2015 in De Standaard

‘Er is in Vlaanderen geen woonbeleid die naam waardig.’ Een reeks experts lanceert vandaag op een studiedag scherpe kritiek op de Vlaamse aanpak van wonen en huren.

Onderzoekers van de universiteiten van Leuven en Antwerpen, onder wie socioloog en ruimtelijk planner Pascal De Decker, pleiten al langer voor een krachtiger woonbeleid en tegen de woonbonus. Die drijft volgens hen alleen maar de prijzen op en is in vele gevallen overbodig, terwijl mensen die wel steun kunnen gebruiken bij hun zoektocht naar huisvesting, op een wachtlijst belanden.

Daarom valt hun aanval des te meer op. De Vlaamse regering besliste bij haar aantreden vorig jaar inderdaad om de woonbonus af te toppen, net zoals de onderzoekers al langer hadden gevraagd. Maar dat gebeurde volgens de onderzoekers om de verkeerde reden.

Bezorgd

‘Dit is geen beleidsheroriëntatie, aangezien de facto alleen wordt beoogd om de kosten van de woonbonus voor de overheid te stuiten’, schrijven ze in het boek Woonnood in Vlaanderen, dat vandaag op een studiedag wordt voorgesteld. De onderzoekers constateren in de studie ‘dat er bij beleidsmakers weinig bezorgdheid heerst over de woonsituatie aan de onderkant van de samenleving, maar wel over de situatie van de middenklassen’.

Ze verwijten de Vlaamse regering ook een gebrek aan ambitie en stellen vast dat hun advies wel wordt gevraagd, maar dat de politiek ‘andere ambities formuleert’.

Pietluttige subsidies

Het resultaat is een beleid dat de naam woonbeleid amper waard is. ‘Er zijn heel veel regels en een brede waaier aan soms pietluttige subsidies, maar er zijn geen geëxpliciteerde doelen’, schrijven ze. ‘Bovendien heeft het beleid nauwelijks aansluiting met relevante maatschappelijke ontwikkelingen.’

Volgens hen is het beter om de financiële ondersteuning van woningbezit te schrappen en te vervangen door steun aan degelijke en betaalbare woningen ‘voor huishoudens die de steun echt nodig hebben’. Alleen al de woonbonus kan op termijn anderhalf miljard euro opleveren om ‘een alternatief beleid’ te voeren.

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s