Netwerk tegen Armoede schiet huurvoorstel van minister Homans af

homans

Het voorstel van minister Homans om de huurwaarborg op te trekken van twee naar drie maanden huur, is geen oplossing. Dat zegt het Netwerk tegen Armoede. ‘Wij pleiten nogmaals voor een centraal huurwaarborgfonds.’

Minister van Wonen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) pleitte er dinsdagavond in het VTM-magazine Telefacts voor om de huurwaarborg te verhogen van twee naar drie maanden huur. Zij hoopt daarmee een oplossing te vinden voor huurders die een huurhuis slecht onderhouden of zelfs helemaal vernielen, iets waar verhuurders amper tegen gewapend zijn.

Geen oplossing

Haar voorstel wordt niet op gejuich onthaald bij het Netwerk tegen Armoede. Integendeel, zegt coördinator Frederic Vanhauwaert. ‘Het is uiteraard onaanvaardbaar dat huurders zoiets doen, maar een hogere huurwaarborg is geen oplossing. Daarmee straf je in de eerste plaats de overgrote meerderheid van de huurders die wel als een goede huisvader hun woning beheren. Het Netwerk tegen Armoede heeft al langer een voorstel gelanceerd voor een huurwaarborgfonds, dat zou kunnen tussenkomen bij schade. Helaas neemt de minister dit (nog) niet in overweging.’

‘Voor veel huurders vormt 2 maand huurwaarborg al een grote drempel. Een verdere verhoging zal voor gevolg hebben dat huurders met een groot gat in hun budget aan de huur beginnen. Dat zal tot bijkomende problemen leiden voor huurder en verhuurder, zoals huurachterstallen.’

Verschil maken

Vanhauwaert is er rotsvast van overtuigd dat een centraal huurwaarborgfonds een verschil kan maken. ‘Concreet betekent het dat de huurder zijn waarborg niet langer op een aparte geblokkeerde rekening stort, maar dat alle huurwaarborgen gecentraliseerd worden in een fonds. De verhuurder krijgt dan gewoon een bewijs dat de waarborg gestort is. Bovendien legt dit ook discriminatie aan banden. De huurder moet niet bewijzen langs welke weg hij de waarborg stort, ook niet als dat bijvoorbeeld via het OCMW gebeurt.’

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s