1/3de is de max – één jaar later

Maart 2014     6 Antwerpse politici zoeken een betaalbare private huurwoning

Een geschikte huurwoning vinden die niet meer kost dan 1/3de van het gezinsinkomen, dat is de uitdaging die 6 Antwerpse politici aangaan. Twee weken lang kruipen Caroline Bastiaens (CD&V), Freya Piryns (Groen), Yasmine Kherbache (Sp.a), Liesbeth Homans (NV-A), Willem Frederik Schiltz (Open Vld) en Jos D’Haeze (PVDA) in de huid van een zoekende huurder met een laag inkomen. Ze schuimen immosites af, bellen met eigenaars, schrappen woningen wegens te duur of vinden voor 350 euro enkel een garage… De politici vinden geen oplossing.

Maart 2015     Hoe wonen Marjan, Jos en de andere gezinnen vandaag?

Marjan slaapt  nog steeds met haar 2 kinderen in de woonkamer omdat de zolder-slaapkamer in de winter te koud en vochtig is. Sara deelt met haar 5 kinderen nog steeds hetzelfde appartement van 43 m². Meyrem en haar 3 zoontjes moesten de daklozenopvang verlaten. Ze wonen nu op een klein appartementje met 1 slaapkamer. Ze betalen 550 euro huur en maandelijks 100 euro aan energie. Van het inkomen van 1.100 euro schiet nog 450 euro over om van te leven. Ook het gezin Ahali (5 kinderen) moest de daklozenopvang verlaten. Zij vonden een 3-slaapkamerappartement in Edegem en wonen er graag. Het doet deugd eindelijk een eigen woning te hebben. Ze betalen maandelijks 970 euro (incl elektriciteit). Het is financieel krap en ze zitten fors boven 1/3de van het inkomen, maar het gaat net. Hopelijk blijft iedereen gezond. Jos is niet langer thuisloos. Hij huurt een appartementje via vrienden in Borgerhout. Zo moest hij gelukkig de waarborg niet meteen betalen, maar kan hij die in stukjes voldoen. Hij is tevreden en krijgt zijn leven eindelijk weer op de rails. Het gezin Ebrazil kon eventueel verhuizen naar een woning met 3 slaapkamers. De grote slaapkamer bleek echter nog apart verhuurd en het huis stond te koop. Er was geen lavabo te bespeuren. De douche grensde aan een piepkleine slaapkamer, die dus eerder dienst doet als badkamer. Verhuizen? Nee. Een woning die te koop staat, biedt geen zekerheid en er zijn te veel gebreken voor een gezin met 4 kinderen. De woning van het gezin Darek is ondertussen onbewoonbaar verklaard. Wegens gebrek aan betaalbare en geschikte alternatieven, wonen ze daar vandaag nog.

1 3 is de max-transparante achtergrond

Lees zeker ook onze OPINIE – 1 JAAR LATER .

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s