1/3 IS DE MAX: 6 POLITICI UITGEDAAGD

1 3 is de max-transparante achtergrond

Voor gezinnen met een laag inkomen is een betaalbare en degelijke private huurwoning vinden niet eenvoudig.

We daagden 6 politici uit om zelf in de huid van hulpverlener te kruipen en op zoek te gaan naar een huurwoning voor een gezin in armoede. Hiervoor krijgen zij 2 weken.  Op donderdag 3 april, tijdens de actie van ‘1/3 is de max’ in Antwerpen, komen zij hun ervaringen en conclusies vertellen.

En wie weet, verhuist er binnenkort een gezin naar een betere woning??

CASE 1:       Caroline Bastiaens van CDenV

Caroline zoekt een huurwoning voor een alleenstaande moeder met 5 kinderen. Ze wonen op dit moment in een appartementje van 43m², met 1 slpk en vochtproblemen. De kinderen hebben hierdoor gezondheidsklachten. De woning is al twee jaar ongeschikt verklaard. Het gezin leeft van een leefloon. Ze zoeken een appartement met 3 slaapkamers, liefst in Antwerpen.

CASE 2:       Freya Piryns van Groen!    

Freya zoekt een huurwoning voor een alleenstaande moeder met 2 jonge kinderen. Zij wonen op een erg slecht geïsoleerd en ongerieflijk appartement. In de winter slapen ze in de woonkamer omdat de slaapkamer onder het dak niet te verwarmen is. Het gezin leeft van een leefloon. Ze zoeken een woning met 2 slaapkamers in Antwerpen.

CASE 3:       Yasmine Kherbache van SP.A

Yasmine zoekt een huurwoning voor een alleenstaande mama met 3 zonen. Zij is sinds een jaar dakloos, omwille van relatiebreuk en huurachterstal. Ze hebben een tijdje bij vrienden gewoond en worden nu tijdelijk opgevangen door CAW Antwerpen. De moeder heeft een werkloosheidsuitkering. Ze zou al heel tevreden zijn met een appartementje met 2 slaapkamers, maar veel eigenaars eisen er 3 omwille van de 3 jongens. Ze wil eender waar in Antwerpen wonen, als er maar een goede verbinding is met de school van de kinderen.

CASE 4:       Liesbeth Homans van NV-A

Liesbeth zoekt een huurwoning voor een gezin met 4 kinderen. Zij wonen momenteel in Deurne op een appartementje met 1 grote en 1 kleine slaapkamer. Het appartement is op zich in orde (enkel een klein vochtprobleem in de grote slaapkamer), maar het is véél te klein. Het gezin leeft van een werkloosheidsuitkering.  Zij zoeken in heel groot Antwerpen, maar hebben een voorkeur voor Kiel en Hoboken. Een nieuwe woonst heeft liefst minstens 3 slaapkamers. 

CASE 5:     Willem-Frederik Schiltz van Open Vld

Willem-Frederik zoekt een huurwoning voor een gezin met 5 kinderen dat sinds 1 oktober 2013 dakloos is wegens huurachterstand en conflict met de huisbaas. Ze woonden hier 15 jaar. Het pand is onbewoonbaar verklaard. Door de vele schimmels hebben de moeder en de twee oudste jongens gezondheidsproblemen. Momenteel worden zij opgevangen door CAW Antwerpen, maar die opvang eindigt binnenkort. Er werd een crisiswoning aangevraagd bij het OCMW, maar alle woningen zijn volzet. Het gezin heeft een woning nodig met minimum 3 slaapkamers. Ze zoeken overal in en rond Antwerpen. Het gezin leeft van een leefloon.  

CASE 6:      Jos D’Haese van PvdA

Jos zoekt een woning voor een alleenstaande man, zonder kinderen. De eigenaar zegde de huur op omdat hij zelf in de woning kwam wonen. De zoektocht naar een nieuwe woning was niet simpel en de man werd dakloos. Momenteel verblijft hij bij vrienden, zijn inboedel staat op verschillende adressen gestockeerd. Het vinden van een nieuwe woonst wordt hoogdringend om ambtelijke schrapping te vermijden.

EXTRA CASE:       alle deelnemers 

Voor wie wat extra uitdaging wil, werd een extra case toegevoegd. Het betreft een vader en moeder met 9 kinderen. De woning waarin zij wonen is in heel slechte staat. De procedure voor onbewoonbaarverklaring loopt nog. De eigenaar heeft de huur opgezegd omdat hij zelf in de woning trekt. De opzegperiode van 6 maanden loopt eind april 2014 af. De vader van het gezin belt dagelijks naar 3 tot 4 verhuurders, maar zodra ze horen dat het over 9 kinderen gaat, haken ze af. Vinden zij geen andere woning tegen eind april, dan staan deze mensen op straat. De vader heeft een inkomen uit werk. Ze zoeken een woning met 5,6 of 7 slaapkamers.

Veel succes aan alle deelnemers!

Zie ook http://www.eenderdeisdemax.be

Advertenties

One thought on “1/3 IS DE MAX: 6 POLITICI UITGEDAAGD

  1. ik hoop dat de politici deze uitdaging “echt” aangaan!
    Zodat ze zelf eens ondervinden hoe moeilijk het voor onze mensen is.
    Maar ook voor ons, we blijven zeggen: geef de moed niet op, blijf elke dag zoeken enz;
    En dit geldt niet enkel voor een WONING hé.
    WERK, KINDEROPVANG !!!!!

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s