“Huurprijzen zijn onbetaalbaar”

De huurprijzen worden onbetaalbaar, waarschuwen de Vlaamse Huurdersbonden in hun jaarverslag.

De Huurdersbonden zien de prijzen al jaren stijgen, “maar nu is het op het niveau van onbetaalbaarheid gekomen”, zegt woordvoerder Geert Inslegers in Metro vandaag. Het jaarverslag meldt dat steeds meer mensen geen huurwoning vinden voor minder dan 400 euro per maand. En zelfs 500 euro is al krap, zegt Inslegers.

De prijzen zijn vooral hoog in Vlaams-Brabant. Daar betaalt de grootste groep huurders meer dan 700 euro. Antwerpen scoort beter, maar toch stijgen de huurprijzen in de Kempen bijvoorbeeld snel, omdat meer Nederlanders zich er komen vestigen.

Voor heel Vlaanderen concluderen de Huurdersbonden: “Bekeken over een periode van vier jaar kunnen deze cijfers ronduit alarmerend genoemd worden.” Vooral mensen met lagere inkomens zijn de dupe. Omdat zij moeilijk een huurwoning vinden, kunnen ze niet kieskeurig zijn. “Daardoor tekenen ze vaker onaanvaardbare contracten en komen ze sneller in kwalitatief onaanvaardbare woningen terecht”, waarschuwt Inslegers. De Huurdersbonden vragen aan de overheid om versterkte huursubsidies te koppelen aan redelijke prijzen. Ook aan het onderaanbod van sociale woningen op de huurmarkt moet iets worden gedaan.

De Morgen van 3 juni 2013

Advertenties

One thought on ““Huurprijzen zijn onbetaalbaar”

  1. Ik woon nu al 2jaar op een sociaal appartement in Antwerpen-Noord. Op het kritiekste financiële moment in mijn leven kreeg ik een brief van de Soc.Mij. dat er een app vrij was gekomen en ik de volgende was op de wachtlijst. Ik huurde op dat moment in een naburige gemeente voor 466,59 per maand . Hierbij komen dan nog verwarmingskosten-elektriciteit. Ik heb geluk gehad. Geregeld vraag ik me af hoe bepaalde mensen, met nog een lager inkomen dan ik er in slagen om te (over)leven, met veel te veel mensen op een te kleine oppervlakte en in slechte staat verkerende woningen/appartementen. IK HEB GELUK GEHAD (en daar ben ik de kosmos heel dankbaar voor) OM AL NA (maar) 3JAAR OP DE WACHTLIJST TE HEBBEN GESTAAN, een sociaal app te hebben kunnen huren aan 295,56€/maand (huurlasten inbegrepen).

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s