Hoera, daar is de huurpremie! Maar voor hoe lang?

B en A wonen samen met hun 5 kinderen in een huisje. Ze betalen ongeveer 670 € huishuur en veel energiekosten omdat het huis slecht geïsoleerd en vochtig is. Ze leven van een vervangingsinkomen en het kindergeld.
Het gezin staat al 6 jaar op de wachtlijst bij Woonhaven maar heeft weinig kans ooit een sociale woning toegewezen te krijgen. Gezien de strenge regels binnen de sociale huisvesting mogen ze niet intrekken in een woning met minder dan 5 slaapkamers. De wachtlijsten voor grote woningen zijn nog veel langer dan deze voor de kleine woningen. B en A denken niet dat ze nog ooit aan bod komen.
MAAR sinds kort is er de huurpremie. Met deze premie geeft de Vlaamse regering de wachtenden een financiële ondersteuning. Gezinnen die 5 jaar en langer op een wachtlijst staan van een sociale huisvestingsmaatschappij en die voldoen aan een aantal bijkomende voorwaarden krijgen een huurpremie. Afhankelijk van de grootte van het gezin en de huurprijs kan deze maximum een 220 € bedragen.
Zonder twijfel een positief initiatief.

HOERA! HOERA!

MAAR
Om de huurpremie te blijven ontvangen moet je wonen in een woning die voldoet aan de Vlaamse wooncode. Dat wil zeggen: een woning die kwalitatief in orde is en die voldoende groot is voor je gezin. B en A vroegen bij hun verhuis naar de huidige woning een huursubsidie aan. Die werd niet toegekend omdat hun woning niet voldoet.
Willen ze de premie blijven ontvangen dan moeten ze verhuizen en rekening houden met een andere voorwaarde:  de huishuur mag niet hoger zijn dan 754 €.

Probleem: je vindt geen grote en kwalitatieve huurwoningen in de ruime omgeving van Antwerpen voor de prijs van 754 €.
Terug bij af?

Opgetekend door: Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s