Kroatisch? Dan moet u nog even wachten op hulp…

M en G, een koppel 30-ers uit Bosnië (EU) met een baby van 2 jaar gaan op de vlucht na de oorlog in hun verdeeld land. Ze komen aan in Berchem en huren met wat spaarcenten een appartement om vervolgens op zoek te gaan naar werk. De huurwaarborg, 3 maanden huur, wordt betaald en de spaarcenten zijn opgebruikt. Ze vragen hulp aan het OCMW want ze zijn vastberaden om hier de toekomst van hun kind te verzekeren. Ze hebben een plan en ze willen zo snel mogelijk aan de slag.

De aanvraag wordt tot 3 maal toe geweigerd omdat de man Kroatisch spreekt en de assistent van het OCMW richtlijnen heeft om Kroatiërs streng te controleren op sociale fraude. Dat mensen uit Bosnië soms Kroatisch als moedertaal hebben, werd over het hoofd gezien. M en G waren bereid om aan alle voorwaarden voor een leefloon te voldoen. Inburgering, taalcursus etc.

Na 4 maanden procederen in moeilijke omstandigheden wegens taalproblemen blijft steun achterwege en het gezin raakt in ernstige moeilijkheden. De huisbaas wil geen betalingsuitstel meer verlenen en wanneer de verwarming stuk gaat, zegt hij aan het koppel dat ze dat dan maar op hun kosten moeten laten herstellen.

Ze komen in contact met een straathoekwerker die kan vaststellen dat het koppel en hun baby verschijnselen van ondervoeding vertonen. De straathoekwerker neemt contact op met het OCMW en klaart met behulp van een tolk het misverstand over de afkomst op. Een voorlopig leefloon wordt uiteindelijk toegekend.

Een jaar later: beide ouders spreken nu meer dan behoorlijk Nederlands. De vrouw heeft werk gevonden. De man herstelt van een rugkwetsuur, maar gaat binnenkort aan de slag als taxichauffeur. Hun kind gaat ondertussen naar de kleuterschool en stelt het goed.

Opgetekend door Straathoekwerk

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s