Belgische woningen 60 procent te duur

 

© photo news.

Na The Economist waarschuwt nu ook ratingbureau Standard & Poor’s dat de Belgische woningen te duur zijn. De kredietbeoordelaar spreekt over een overwaardering tot 60 procent. Toch komt er volgens S&P geen prijzencrash, omdat de vraag naar een eigen woning hoog blijft.

Kredietbeoordelaar S&P komt tot zijn bevinding na vergelijking van de verkoopprijzen met het beschikbare inkomen en de huur. Die oefening geeft aan dat de Belgische woningen tussen 47 en 60 procent te duur zijn. Daarmee bevestigt de kredietbeoordelaar de berekening van The Economist. Het Britse tijdschrift kwam vorige week met het nieuws dat woningen 64 procent overgewaardeerd zijn tegenover het inkomen en 47 procent tegenover de huur. Ook internationaal gerenommeerde instellingen zoals de Oeso en het IMF kwamen tot het besluit dat Belgische huizen te duur zijn, al zijn de percentages die ze daarop plakken een stuk lager.
Ondanks het alarmerende cijfer moeten Belgische woningbezitters niet meteen vrezen voor een vastgoedcrash, blijkt uit het rapport. “De vraag naar woningen blijft hoog, omdat zowel de bevolking als het aantal gezinnen stijgt”, schrijft S&P. “Het aanbod blijft beperkt, want er komen niet snel genoeg nieuwe woningen op de markt.”

Behalve inkomen en huurprijzen zijn er ook nog tal van andere variabelen die meespelen bij het berekenen van de betaalbaarheid van een eigen woning. Wordt rekening gehouden met de lage rente, de langere looptijden van leningen en de spaarcenten die Belgische gezinnen op hun rekening hebben staan, dan zijn Belgische woningen volgens S&P ‘slechts’ 15 procent te duur en blijven ze betaalbaar.

De kredietbeoordelaar verwacht dat de prijzen zullen stabiliseren of lichtjes zullen dalen als gevolg van de onzekerheid over de economie. De federatie van Belgische notarissen bevestigt die analyse. “Na een periode van continue prijsstijging kunnen we spreken van een stabilisatie van de prijzen. Op de vastgoedmarkt is begin dit jaar een adempauze ingezet, toen de prijzen in het eerste kwartaal daalden”, zegt voorzitter Bart van Opstal.

Hoe lang de adempauze gaat duren is moeilijk te zeggen, zegt de federatie van notarissen. “Maar de kans is groter dat de prijzen eerder dalen dan dat ze weer stijgen”, aldus Van Opstal. Een stijgende rente, een opflakkerende eurocrisis en een nieuwe recessie kunnen roet in het eten gooien.

Van Opstal zegt blij te zijn met de stagnering van de prijzen. “Prijzen die blijven stijgen, zijn niet goed. Soms moet je een adempauze inlassen.” Van te dure woningen is volgens hem geen sprake. “Mocht de markt echt overgewaardeerd zijn, dan zouden de kopers veel minder woningen kopen. Dat is niet het geval. het aantal transacties blijft hoog en de prijzen maken geen bokkensprongen.”

Emmanuel Vanbrussel en Johan Corthouts − 24/08/12, 04u38  − Bron: De Morgen

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s