Te duur wonen

Danny en Nathalie* wonen samen met haar 3 kinderen (2 jongens en een meisje) tussen de 3 en de 8 jaar in een 2 slaapkamerappartement voor 600€.  Om de 14 dagen komt ook Danny zijn dochter een weekend logeren.  Tijdens de week verblijft Nathalie haar oudste zoon in een MPI (Medisch Pedagogisch Instituut).

Danny zit voorlopig nog in een collectieve schuldenregeling maar die loopt op het eind van het jaar af.  Nathalie heeft een invaliditeitsuitkering.  Zij kan niet werken wegens rugproblemen.  Hun inkomen is zeer beperkt.

Eigenlijk hebben ze een 3 slaapkamer appartement nodig.  Als alle kinderen thuis zijn, is het vaak te druk.  Onlangs hebben ze Nathalie’s oudste zoon in de berging laten slapen. Hij was toen veel rustiger dan toen hij met zijn broer en zus op de kamer moest slapen.

Het appartement is verouderd.  Er is overal enkel glas en er wordt verwarmd op stookolie.  Hiervoor betalen ze een provisie.  In hun huurcontract staat dat die provisie ‘rond’ de 100€ bedraagt.  Ondertussen betalen ze bijna elke maand rond de 200€. Deze provisie omvat verwarming, warm water en het waterverbruik.  De elektriciteit is apart. Als ze hierover naar de eigenaar bellen, ook met de vraag of hij misschien geen nieuwe ramen en of dubbel glas wil laten plaatsen, verwijst die naar de syndicus.  De syndicus geeft hen de boodschap dat hij de syndicus is van de eigenaars, en niet van de huurders.  In juni werden de meters van de verwarming opgemeten.  Volgens de eigenaar ging de eindafrekening dan snel volgen.  Die eindafrekening komt begin oktober en bedraagt 500€.

Nathalie en Danny zouden graag verhuizen naar een beter appartement.  Zeker nu Danny zijn collectieve schuldenregeling bijna afloopt. Er komt financieel meer ademruimte .  Ze hebben echter een 3/6/9 contract getekend.

Ze zijn bij de Huurdersbond langs geweest.  Helaas, de omschrijving in het contract voor de provisie ‘rond’ de 100€ is niet bindend. De eigenaar kan niet verplicht worden om renovaties aan het appartement uit te voeren.  De enige hoop was dat het contract niet geregistreerd was.  In dat geval kan men op elk moment vertrekken zonder schadevergoeding.

Nathalie is de volgende dag naar het registratie kantoor geweest om het na te vragen. Helaas, de huisbaas heeft het contract geregistreerd.  Er zit dus niets anders op dan het contract uit te zitten en zich ondertussen blauw te betalen aan verwarming en kou te lijden in de winter.

* De namen zijn fictief.

Opgetekend door straathoekwerk.

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s