Onbewoonbaar, Onbewoonbaarder, Onbewoonbaarst

Inge*  is een alleenstaande vrouw van 43 met een deeltijdse baan in het kunstonderwijs.  Zij huurde gedurende 7 jaar een appartement in de St Andrieswijk.  Het gebouw bestond uit 15 appartementen die allemaal ernstige gebreken vertoonden.  Inge heeft in die periode regelmatig de huisbaas gebeld om gevaarlijke gebreken te melden.  De eigenaar reageerde daar meestal niet op of zei botweg: “zoek dan iets anders”.  Inge durfde niet verder aandringen uit schrik dat ze een betaalbaar appartement zou verliezen. (€350 huur met een nettomaandinkomen van ongeveer 1000 €)  De andere bewoners formuleerden hun klachten enkel onderling omdat de meerderheid  zonder regularisatie in het land verbleef.

Op een dag kreeg Inge (en alle andere bewoners) een delegatie van 5 man over de vloer. Het bleken controleurs te zijn van de Vlaamse Gemeenschap.  11 van de 15 appartementen werden onbewoonbaar verklaard.  Het appartement van Inge was onbewoonbaar, een score van 35 strafpunten, met acuut gevaar voor CO-vergiftiging en elektrocutie.  De eigenaar besluit om geen herstellingen uit te voeren en het volledige gebouw te koop te zetten. Ondertussen werden 15 huurders (waaronder jonge moeders met baby’s) opgezegd en aan hun lot overgelaten.  Het pand werd gekocht door een projectontwikkelaar die het gebouw volledig heeft gerenoveerd en de appartementen stuk voor stuk verkocht heeft aan welgestelden.

Inge heeft zich onmiddellijk ingeschreven voor een sociale woning. Maar zoals iedereen kwam ze op een lange wachtlijst terecht. Vermoedelijk zal het 5 jaar duren voordat Inge een sociale woning toegewezen krijgt.  Haar appartement was gevaarlijk en ongezond genoeg om onbewoonbaar verklaard te worden, maar net niet genoeg om voorrang te krijgen op een sociale woning. Daarvoor had ze enkele strafpunten tekort.

Inge heeft na lang zoeken opnieuw een (betaalbaar) appartement gevonden op de private huurmarkt, maar dan wel buiten de stadsring.  Wat er met de 14 andere bewoners is gebeurd, daar durft ze niet aan te denken.

*Inge is een fictieve naam

Opgetekend door Straathoekwerk

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s