Ik heb een leefloon, dus ik ben overlast.

Op donderdag 20/09/2012 ging ik vanuit het JAC samen met een cliënte N  naar studio’s kijken.

N. is 18 jaar oud en is genoodzaakt alleen te gaan wonen wegens het drankprobleem van haar moeder. Haar moeder heeft erg veel schulden. De rekeningen stapelen zich op. Gas en elektriciteit zijn afgesloten. Binnen een maand wordt haar moeder uit haar appartement gezet. Met haar vader heeft ze geen contact meer. Haar stiefvader heeft vorig jaar zelfmoord gepleegd.  Aangezien ze nog studeert, doet ze beroep op het OCMW om haar studies te kunnen afmaken.

Dapper, zoals vele jongeren die op het JAC komen, begint ze naar een woonst te zoeken. Ze mag heel wat studio’s gaan bekijken. Aan de telefoon vermeldt ze  niet dat haar inkomen een leefloon is.

Om haar te ondersteunen en tips te geven,  ga ik vanuit het JAC mee enkele studio’s bezichtigen. Op één afspraak  zijn er veel kandidaten samen aanwezig. Het immokantoor heeft iedere kandidaat op hetzelfde uur uitgenodigd. 

We krijgen een rondleiding van de medewerkster van het immokantoor en alles verloopt naar wens.

N. komt in aanmerking voor de studio tot we vermelden dat N. haar inkomen een leefloon is. “ Dat gaat niet “ vertelt de makelaar ons, “ de huisbaas wil geen overlast”. Voor het immokantoor staat een leefloon gelijk aan overlast.

Ik leg samen met mijn cliënte de situatie uit waarop de makelaar reageert:

“ En daarom zijn wij er, moest de huisbaas hier gestaan hebben zou hij haar de studio geven uit medelijden en dat is niet de bedoeling” .

Waarop ik reageer, dat op die manier zo goed als alle kansen ontnomen worden aan jongeren die een degelijke studio willen vinden.  Dat is duidelijk niet het probleem van het immokantoor.

“Kan haar moeder geen borg staan voor de studio?,”, vraagt de makelaar nog. Ik vertel haar dat haar moeder schulden heeft. “ Ah nee, schulden dat gaat zeker niet”.

Ik kreeg alsnog een verschrikte “goeienavond “ nadat ik het niet kon laten te vermelden dat er wel erg veel dakloze jongeren zijn in Antwerpen waarvoor het bijna onmogelijk is een betaalbare en niet onbewoonbare studio te vinden.

N. was na dit bezoek niet meer zo positief. Een jong meisje dat het al moeilijk genoeg heeft krijgt nu ook nog de term overlast opgeplakt.

Bedankt immokantoor.

Opgetekend door JAC+

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s