Hulpverlening loopt vast op woonproblemen

 M.(53 jaar) is in begeleiding bij een Centrum Algemeen Welzijnswerk. Hij woont samen met zijn partner en 2 kinderen in een appartement aan het De Coninckplein.  Keuken, woonkamer en slaapkamer vormen èèn woonruimte. De oudste zoon (16 jaar) slaapt apart, het dochtertje bij de ouders . Hij heeft een werkloosheidsuitkering en betaalt  400 euro huur per maand. Zowel Kind en Gezin als het wijkgezondheidscentrum De Regent stellen vast dat de woonst ongeschikt is voor de kinderen, vooral voor  het dochtertje van 9 maanden. Het huis is zeer vochtig en zit vol schimmel. Zij wijzen  het gezin door naar het Woonkantoor van de Stad Antwerpen.

De Stad Antwerpen onderzoekt in augustus 2011 de woning  en stelt ernstige gebreken vast. De bezettingsnorm voor deze woning is maximum 2 personen.  Er zijn ernstige vochtproblemen, waarschijnlijk door een lekkend dak en/of doorsijpelen van vocht door de buitenmuur. De elektriciteit in de badkamer is niet orde, verlichting en aarding zijn een probleem. Het vals plafond in de badkamer is ernstig beschadigd, de  draagbalken in bedenkelijke staat. Ook andere zaken zijn niet in orde: voordeur niet afsluitbaar, bellen defect, verwarming vaak defect.

Na telefonisch contact met de (nieuwe) eigenaar wordt afgesproken dat er renovatiewerken zullen worden uitgevoerd.  Voorlopig wordt gewerkt via de ‘krotspotmethodiek’. Er wordt nog geen procedure opgestart om de woning onbewoonbaar te laten verklaren.

Vanuit het Centrum Algemeen Welzijnswerk schrijven we het gezin in bij SVK.  Het gezin krijgt extra punten voor de woonsituatie (ze komen op 32 punten). Hoe lang de wachttijd zal zijn, kan men niet zeggen.  Er gebeurt ook een inschrijving bij de verschillende sociale woningmaatschappijen. Er wordt meegedeeld dat de wachttijd voor een appartement met 3 slaapkamers minimum 5 jaar is. M. krijgt het advies voorlopig een oplossing te zoeken op de privémarkt huurmarkt.

Een jaar later is er weinig verandering in de woonsituatie. M. heeft gezocht op de private huurmarkt maar vindt geen appartement met drie slaapkamers dat betaalbaar is met zijn inkomen.

De Stad Antwerpen voert in augustus een nieuwe controle uit in de woning. De gebreken zijn niet hersteld. Zij starten  de  procedure op om de woonst onbewoonbaar te verklaren. Deze loopt een  aantal maanden: eerst volgt een controle vanuit het Vlaams Gewest, vervolgens krijgt de eigenaar opnieuw 3 maanden de tijd om in beroep te gaan en vervolgens de tijd om de woning alsnog te herstellen. Men geeft de huurder het advies in de woonst te blijven, anders verliest hij het recht op een huursubsidie.

Het lijkt er op dat de eigenaar van de woning , die serieus in gebreke blijft,  meer rechten heeft dan de huurder (die overigens de veel te hoge  huur stipt betaalt).

En de winter staat opnieuw voor de deur…..  

Effecten op hulpverlening

De wooncrisis weegt zwaar op de hulpverlening binnen de Centra Algemeen Welzijnswerk.

Onze cliënten zijn de meest kwetsbaren op de huurmarkt. Veelal hebben ze een beperkt inkomen en ze betalen dikwijls te veel huur voor een woning die niet geschikt en kwalitatief slecht  is. Als hulpverlener wil je hen een stem geven en hun rechten in beeld brengen. Maar voor wonen, een basisrecht,  lukt dat op dit moment niet.

Wanneer een cliënt zich aanmeldt met woonproblemen zakt de moed ons in de schoenen: ”  ik ga hem niet kunnen helpen” ; “ik ga hier veel van mijn kostbare tijd in steken”.

Onze cliënten kunnen de intensieve zoektocht naar een geschikte woonst niet aan.  Je dient voldoende de taal te beheersen, computervaardigheden te hebben, een inkomen uit arbeid, betalingsbewijzen van je vorige woonst, bewijzen van voldoende hygiëne etc….etc.. en de juiste huidskleur.

 

 Opgetekend door Centrum Algemeen Welzijnswerk

 

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s