72???

Linda* heeft  2 kinderen van 16 en 18 jaar. Ze leeft van een vervangingsinkomen en heeft veel schulden.  Hiervoor zit ze in een collectieve schuldenregeling.   Zij huurt een appartement van een sociale woningmaatschappij.

Zij leert iemand kennen.  De nieuwe vriend heeft een eigen woning maar vertoeft vaak bij Linda en de kinderen.   De huisvestingsmaatschappij verdenkt Linda er van dat ze de vriend in huis heeft genomen zonder hen daarvan op de hoogte te brengen.  Ze  passen de huurprijs aan met terugwerkende kracht (de huur van een sociaal appartement wordt berekend op basis van het inkomen van de bewoners. Men gaat er van uit dat de vriend een extra inkomen binnen brengt voor het gezin.).

Linda kan de huur niet langer betalen. Er start een gerechtelijke procedure op. De sociale huisvestingsmaatschappij zet Linda uit de woning  wegens wanbetaling.

Ze moet dus op zoek naar een grote woning op de private woonmarkt . Op het laatste nippertje vindt ze een woning  in Deurne.  Ze bezoekt het appartement op een zonnige dag.  Het is een mooi appartement, net opgeknapt met veel licht inval en een tuin.  De verhuurder vraagt maar 450€!

Op de eerste zware regendag loopt het water binnen in de veranda. Een vriend helpt hen uit de nood en komt het lek dichten.  Maar andere problemen doen zich voor. Ze hebben schimmel in de badkamer.  Het kost hen heel veel geld om het appartement warm te krijgen.  Er staat in heel de woning maar 1 gaskachel (ook maar één aansluiting).   Het raam van de slaapkamer kan niet open,  die ruimte moet via de living verlucht worden. Op een dag staat de gemeenschappelijke gang onder water, de koepel in de gang is kapot.  De trap naar de bovengelegen appartementen is in erbarmelijke staat.

De huisbaas zet  het gebouw te koop.

Eén van de potentiële kopers belt , na het bezichtigen van het gebouw,  de wooninspectie.   Na een woononderzoek   besluiten ze dat het huis een risico vormt voor de  gezondheid en veiligheid van de bewoners.  Er is ontploffings- en elektrocutiegevaar  en ook kans op CO2 vergiftiging.  Het appartement krijgt  72 (straf)punten.  Er zijn 15 punten nodig voor een onbewoonbaarheidsverklaring.  Het hele gebouw wordt onbewoonbaar verklaard.

Linda moet opnieuw op zoek naar een woning.

*Linda is een fictieve naam

Opgetekend door Straathoekwerk

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s