Op zoek…

N. is een Afrikaanse vrouw die in januari 2012 het appartement van haar echtgenoot heeft verlaten. Het huwelijk was voor haar niet langer leefbaar. Haar vier kinderen heeft ze voorlopig bij de vader achtergelaten.  Ze wilt zo snel mogelijk met hen herenigd worden.

Ze verblijft bij kennissen maar zoekt intensief naar een  andere woonst . Ze rekent daarvoor op de steun van  Afrikaanse landgenoten.  Ze is zelf analfabeet  en moet bovenien met een leefloon rondkomen.

Na 7 maanden  zoeken heeft ze nog geen nieuwe woning gevonden.  Ze kreeg een tijdje  ondersteuning van het  Sociaal Verhuur Kantoor  en het Centrum Algemeen Welzijnswerk  bij de zoektocht, maar ook zij konden geen geschikte en betaalbare  woning vinden.  Steeds stoot ze op dezelfde drempels bij de eigenaars:  geen OCMW, bedenkingen bij de Afrikaanse origine wegens negatieve ervaringen in het verleden,… Het lijkt weinig waarschijnlijk dat N. voor haar en haar vier kinderen een betaalbare woning zal vinden; zeker gelet op haar beperkt inkomen.

N. staat op de wachtlijst voor een sociale woning, maar ook hier zal ze op korte termijn geen woning toegewezen  krijgen. De wachtlijsten voor grote woningen zijn erg lang. Op een appartement met drie slaapkamers moet je al snel 10 jaar wachten.

Op dit moment wordt gezocht naar een appartement met één slaapkamer zodat tenminste haar jongste dochter van 4 bij haar kan verblijven.

Feiten:

Vaak is de huurprijs te hoog vergeleken met de kwaliteit van de woonst. Toch zijn mensen dikwijls verplicht een dergelijk appartement te huren omdat er geen alternatief is.

Opgetekend door Modem, CAW Metropool

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s