Eindeloze wachtlijsten,…

Arjan*  is vader van 5 kinderen. Hij heeft zich meer dan zes jaar geleden ingeschreven bij de sociale huisvestingsmaatschappijen, het sociaal verhuurkantoor en bij het Vlaams Woningfonds. Zijn woonsituatie is benepen: hij woont met zijn gezin in een appartement met twee slaapkamers.

Hij is al ruime tijd op zoek naar een grotere, betaalbare woning, maar vindt er geen.

Arjan vraagt onze medewerkers (van samenlevingsopbouw, binnen het project  Taal-ooR)  om samen te bellen naar bovengenoemde diensten.

Bij elke telefoon kregen we hetzelfde te horen:

Het gezin staat nog steeds op de wachtlijst en zal daar vermoedelijk op blijven staan. Het gezin moet ervan uitgaan dat  het nooit binnen zal geraken. De grote woningen worden eerst ingenomen door de gezinnen die reeds een sociale woning hebben en verhuizen naar een grotere woning.

Arjan was zeer overstuur. Zijn vrouw krijgt geen inkomen en hij ontvangt een vervangingsinkomen. Kopen durft hij niet. Een betaalbare woning met minstens drie kamers die energiezuinig en kwaliteitsvol is, heeft hij nog niet gevonden.

Opgetekend door Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad

Advertenties

One thought on “Eindeloze wachtlijsten,…

 1. Ik (Against Homeless) begeleid een dakloze vrouw van 52 j met haar zoektocht naar een betaalbare woning,aangezien ze eind augustus haar referentie adress verlopen was is het voor haar weer terug naar zonder inkomen.
  Wat mijn ogen (maar ook m’n mond) heeft laten open gaan (en vallen) is dat eigenaren maar niet een klein beetje verlegen zijn met wat ze te huur aanbieden om maar te zwijgen over wat ze er DURVEN voor vragen na het bezichtigen zonder blozen een fortuin vragen voor hun nest want ik noem het een nest.
  Mij komt het over, dat wanneer je het sociaal moeilijk hebt en je moet iets gaan huren, is het maar normaal dat je in zo’n nest moet gaan wonen dat 2/3 van je inkomen naar toe ga.
  Heb je dan nog de pech dat je geen waarborg hebt en je moet aan de eigenaar vragen,of hij akkoord ga met een borg van het OCMW.
  Boenk, daar ga je imago,maar dan heb je nog niet de vraag gesteld”kan je een bewijs geven voor het OCMW dat ik hier aanwezig heb geweest,daar is de discriminatie “Ja meneer,ik ben dakloos en heb een referentie adres en moet bewijs voorleggen dat ik hier ben kijken naar dit (????)nest.
  Wanneer dit je eerste maal voorkomt,dan verlaat je het pand zoals je met pek en veren uit de stad werd gezet 500jaar geleden.
  Je bent beschaamt om het de volgende keer weer te vragen want de vernedering van de vorige keer en de blik van de eigenaar komt zo weer voor je ogen en geloof me je durft het hem niet meer te vragen en als je dan met meer dan een op de zelfde afspraak aanwezig bent dan keer je je zo om.
  Hoelang zal ik haar op deze weg nog moeten volgen, ik laat het jullie weten………….

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s