Elektriciteit? Kinderspel!

Sandra en Kenny* hebben eindelijk elkaar gevonden. Ze hadden al wat pech in het leven en relaties, maar na een pijnlijke scheiding vonden ze elkaar en konden ze samen met de kinderen een nieuw leven opbouwen.

Sandra heeft 3 kinderen, Kenny heeft er 2. Ze wonen nu allemaal samen in een appartement in Hoboken. Enkele van de kinderen hadden problemen op school en het CLB greep in. De CLB begeleidster deed een huisbezoek om de thuissituatie van de kinderen te kunnen inschatten en belde ons met dit verhaal.

‘Dit huis is levensgevaarlijk. De elektriciteitsdraden liggen bovenop de muren, en dat met die kinderen in huis! Daarbij zijn de muren doortrokken van het vocht en moet er vandaag of morgen een stevige kortsluiting ontstaan. Die familie moet daar weg, ze lopen gewoon gevaar.’

Toen ze hen erover aansprak, kreeg ze als antwoord dat ze al lang zoeken naar een andere woning, maar dat dit heel moeilijk is omdat er voor zo’n groot gezin niets betaalbaars te vinden is. Beide ouders leven van een vervangingsinkomen en kunnen dus ook niets kopen.

De wooninspectie sturen en het huis onbewoonbaar laten verklaren. Dat is de enige mogelijkheid. Klopt. En waar zullen Kenny, Sandra en hun kinderen dan terecht kunnen? Je krijgt 6 maanden de tijd om een andere woning te vinden. Met hun budget en hun gezin: onmogelijk. Beter een slecht dak dan geen dak. En wat als de kinderen toch tijdens het spel geëlektrocuteerd geraken?

Op dit moment is er in Antwerpen geen uitweg voor dit gezin.

*Sandra en Kenny zijn fictieve namen

Opgetekend door: Samenlevingsopbouw Antwerpen stad

Feiten: de stad heeft slechts een inspanningsverbintenis, geen resultaatsverbintenis voor het vinden van een nieuwe woning bij onbewoonbaarverklaring. Via SVK kunnen mensen ook dankzij het puntensysteem sneller een andere woning vinden ingeval van onbewoonbaarheid.  Maar als er bij het SVK geen grote woningen in het aanbod zitten, is er ook geen garantie op woonst binnen de 6 maanden.

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s