Vrijgevige verhuurder?

Lies* huurt al vijf jaar een totaal uitgeleefde en vochtige rijwoning. Graag woont ze daar niet, maar beter laat haar beurs voorlopig niet toe. Ze heeft er al een ware lijdensweg achter de rug. Er is geen schimmel of paddenstoel die ze ondertussen niet kent. Haar verhuurder is een doe-het-zelver, maar dan een van het zevende knoopsgat. Als ze maar genoeg zaagt en brieven schrijft komt hij af en toe wel iets herstellen, maar hij beperkt zich steeds tot het betere oplapwerk. De zaken worden niet echt structureel aangepakt, waardoor het vocht steeds terugkomt en zelfs verergert. Lies wordt de situatie beu en heeft bij hem al laten vallen dat ze aan verdere stappen denkt, genre Vlaamse Wooncode en ongeschiktheidsverklaring van de woning. Prompt doet de verhuurder haar een schriftelijk, zij het vreemd voorstel: ‘Als trouwe huurster en om tegemoet te komen aan bepaalde ongemakken wil hij haar bedanken. Daarom belooft hij om vanaf volgend jaar 1 september, jaarlijks 250 euro in handen te overhandigen. Voorwaarde is wel dat:

  1. Lies op dat moment de woning nog huurt
  2. Zij tot dan nog steeds stipt de huur betaalt
  3. Zij tot dan nog geen enkele klacht over de bewoonbaarheid heeft ingediend

Na het lezen van die brief verslikt ze zich toch in haar ochtendlijke koffie. Moet ze zich echt laten paaien met 250 euro waar ze nog een jaar, in het vocht en paddenstoelen, op moet wachten? Duidelijk is dat de verhuurder schrik heeft dat Lies daadwerkelijk een aanvraag zou indienen om de woning ongeschikt te laten verklaren.

*Lies is een fictieve naam

Opgetekend door de Huudersbond

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s