Hoe blijf je staande? De druk van dreigende dakloosheid.

Iris* en haar 4 kinderen betrekken sinds eind 2008 een private huurwoning te Antwerpen.  In juni 2011 ontvangt zij plots een opzegbrief  van de nieuwe eigenaar, hij wenste zelf deze woonst te betrekken. Zonder een geschikte oplossing dreigden Iris* en haar kinderen op 1/1/2012 dakloos te worden. Op dat moment is mevrouw meer dan 2 jaar in begeleiding bij het CAW. Haar inzet is groot en zij heeft begeleiding toegestaan op domeinen die aanvankelijk moeilijk bespreekbaar waren.  Dit maakte dat er vooruitgang was en perspectief ontstond.  Zij zag eindelijk terug  licht aan het einde van de tunnel.

Iris wilde door de opzegging de moed niet laten zakken, maar het bleek al gauw dat het niet zo eenvoudig zou zijn om een geschikte woonst te vinden.  Niemand verlaat graag zijn woonst, zijn stek waar hij zich thuis voelt. Iris begon aan haar zoektocht. Haar financiële situatie liet niet toe om meer huishuur te betalen dan 700 euro/maand. Onmogelijk om een geschikte woonst voor vijf personen te vinden aan dit bedrag.

Mevrouw stelde geen hoge eisen naar afwerking, inrichting e.d., integendeel.

Bij de sociale huisvestingsmaatschappijen vernam zij dat ze nog verscheidene jaren zou moeten wachten op een geschikt aanbod.  Voor een voorrangsregel komt  zij niet in aanmerking.  Mevrouw is immers op dat moment nog niet effectief dakloos. Om diezelfde reden kan zij zich niet kandidaat stellen voor een crisiswoning via het OCMW. Een opvangcentrum is wegens de kostprijs ook geen optie, het is het allerlaatste alternatief. Resterende optie : zoeken naar een woonst op de privémarkt. Vele bezichtigingen werden gepland (tot 8 afspraken per week). Veel info werd opgevraagd door toekomstige verhuurders: loonfiches, inlichtingsfiches die dienden ingevuld te worden met gegevens van werkgever/huidige huisbaas, of mevrouw al dan niet rookt (want niet iedereen verhuurt nog aan rokers), een toekomstige huisbaas kwam zelfs op bezoek in mevrouw haar huidige woonst, ….

Vele bezoeken later… laten de  eigenaars niets van zich horen of wijzen haar af.

Het onophoudelijk op zoek gaan naar een geschikte woonst zonder resultaat zorgt voor een grote druk. Ondertussen blijven werken, afbetalingsplannen blijven volgen, instaan voor de opvoeding van de kinderen, de afspraken bij hulpverlenende  diensten blijven volhouden. Alles waar mevrouw aan getimmerd had, werd opnieuw wankel en mevrouw voelde zich mentaal en psychisch opnieuw afzakken. Een geschikte woonst vinden voor een gezin <700 Euro in Antwerpen of weerhouden worden voor een woning lukte niet.

Dan maar de vertrouwde regio verlaten. Opnieuw werden bezichtigingen gepland … ook al was het in de verre Kempen. En godzijdank vond zij net op tijd woonst voor haarzelf en haar kinderen, maar buiten Antwerpen.  Het was niet haar eerste keuze om Antwerpen te verlaten. Zij en haar kinderen gaan een nieuw (hulpverleners)netwerk moeten opbouwen.  Maar liever Antwerpen verlaten dan dakloos worden! Een nieuwe lening werd aangegaan, de huurwaarborg, de eerste maand huur en verhuiskosten dienden immers betaald te worden.

* Iris is een fictieve naam
 
Feiten: De wachtlijsten op de sociale huurmarkt zijn zeer lang. Als je een grote woning zoekt, met meer dan 2 slaapkamers, loopt de wachttijd al snel op tot 9 à 10 jaar. Ook zien we dat pivate verhuurders steeds meer voorwaarden stellen, waardoor een belangrijk segment van de kwetsbare huurders door de mazen van het net dreigt te vallen. Vooral gezinnen met meer dan 3 kinderen moeten het ontgelden. Zij kunnen amper iets vinden op de private huurmarkt. Het
aantal grote sociale woningen (met meerdere slaapkamers) is eerder beperkt en kent een minimaal verloop.                                                                                                                 Uit,  Dossier Wonen Stop Armoede Nu
 
Opgetekend door CAW De Terp

 
Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s