Verhuurder betaalt zijn belastingen niet, huurder in de problemen

Tom* huurt al enkele jaren een leuke rijwoning met voortuintje, net buiten het centrum van de stad. Hij heeft het er zeer naar zijn zin. Tot hij op een mooie herfstochtend een grijnzende gerechtsdeurwaarder aan de voordeur aantreft die met een dwangschrift van het ontvangstkantoor van de belastingen staat te zwaaien. Daarop staat dat er uitvoerend beslag onder derden wordt opgelegd aan de verhuurder. Tom begrijpt hier niets van en belt in paniek naar de belastingen. Daar krijgt hij te horen dat de verhuurder al heel lang zijn belastingen niet heeft betaald en dat er daarom uitvoerend beslag wordt gelegd op de inkomsten die anderen aan hem moeten betalen, zoals de huurder dat doet met de huurprijs. Ze zeggen hem ook dat hij een verklaring moet afleggen waarin hij zijn verplichtingen tegenover de beslagene, die de verhuurder is, moet omschrijven. Die verklaring is belangrijk want ze zal worden gebruikt om te bepalen wat het beslag omvat en wat de beslaglegger (hier de belastingen) kan ontvangen. Als hij de verklaring niet, te laat of onnauwkeurig aflegt kan dit grote problemen opleveren. Uiteraard heeft Tom geen zin om op te draaien voor de schulden van de verhuurder, dus vult hij braaf de verklaring in, waardoor hij dus enkel gewoon huishuur verder moet betalen. De huur moet vanaf dat moment wel op de rekening van de belastingen of op de rekening van de gerechtsdeurwaarder worden gestort en mag niet langer aan de verhuurder worden betaald. Voor Tom maakt het niet echt een verschil op welke rekening hij de huishuur nu moet betalen, als hij maar veilig is.

Uiteraard is ook de verhuurder op de hoogte van deze situatie, want vooraleer er beslag op zijn goederen of inkomsten kan worden gelegd, moet de recht dat eerst zo hebben beslist in een vonnis dat dan een uitvoerbare titel krijgt. De verhuurder is niet tevreden dat onze huurder zijn huishuur nu aan de belastingen betaald en niet meer aan hem persoonlijk. Die denkt het slim aan te pakken door Tom een nieuw huurcontract ander de neus te schuiven met een andere naam als verhuuder (wellicht een familielid) en aan ander rekeningnummer waarop de huishuur moet komen. Tom voelt meteen aan dat er hier iets niet klopt en springt de fiets op om de huurdersbond te bezoeken. Wij raden Tom inderdaad aan niet mee te werken aan ontduiking. Dat hij maar braaf de huishuur aan de belastingen blijft betalen!

* Tom is een fictieve naam

Opgetekend door de Huudersbond

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s