Wonen kost geld

Wonen kost geld, té veel geld.  Naast de huurprijs of eventueel de maandelijkse afbetaling,  betaal je  ook een heleboel vaste kosten:   water, energie, verzekeringen.

Veel  gezinnen houden na het betalen van al deze woonkosten weinig geld over en komen daardoor in moeilijkheden. Ze kunnen de facturen  niet meer betalen en bouwen een steeds grotere schuld op.  Energie en water zijn levensnoodzakelijk, maar als je niet betaalt dreig je te worden  afgesloten (voor meer info zie onderaan).

Hoe vermijd je de hoge schuldenbergen en afsluitingen?

Probeer zuinig om te gaan met energie en probeer de energiekosten zo laag mogelijk te houden!

Gezinnen geven veel geld aan het verbruik van gas en /of elektriciteit. Daarom kan je best een energieleverancier kritisch uitkiezen. De energieprijzen kunnen erg schommelen. Afhankelijk van je verbruik kan je soms € 200, € 300   en meer winnen per jaar.

Heb je sociaal tarief dan betaal je de laagste prijs bij elke leverancier en heeft een vergelijking geen zin. Wie recht heeft op sociaal tarief zie je hier.

Heb je geen sociaal tarief;  de energieleveranciers  vergelijken kan makkelijk via de V-test van de Vreg. Je  laatste jaarafrekening is hierbij nuttig.

Je kan je ook inschrijven voor de samenaankoop groene energie, georganiseerd door de provincie Antwerpen. Als veel  burgers zich inschrijven staan ze sterk in de onderhandelingen met de energieleveranciers.  Ze proberen bij energieleveranciers  de meest lage prijs te bedingen voor alle mensen die zich hebben aangesloten.
Je kan je nog inschrijven tot en met 25 september  via de website samengaanwegroener.be.  De provincie brengt  het papierwerk in orde.

Voor hulp bij de V-test of de samenaankoop, kan je terecht bij:

  1.  het Ecohuis (Turnhoutsebaan 139, Borgerhout). Van dinsdag tot en met vrijdag tussen 9u00 en 12u00. Een afspraak maken kan ook: 03 217 08 11.
  2. De  woonkantoren tijdens de openingsuren. Zoek hier de openingsuren op van het dichtstbijzijnde woonkantoor.

Wat gebeurt er als je de enenergierekeningen niet meer kan betalen?

Wanneer de schulden bij  de energieleverancier te groot worden ‘dropt’ men de klant. De klant moet dan op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier.  Deze weigeren dikwijls klanten die elders gedropt werden. Wanneer de klant geen contract kan afsluiten bij een andere energie leverancier komt hij terecht bij de netbeheerder. Dit noemt men de “sociale leverancier”. Let op: deze ‘sociale’ leverancier verkoopt  zijn energie  aan een hoge prijs.

Als je schulden opbouwt bij de sociale leverancier is er veel kans dat je  een budgetmeter krijgt . Met  een budgetmeter  kan je enkel de energie verbruiken waar je  vooraf voor betaalt via een oplaadsysteem.  Ook deze energie is duur.

Je kan pas terug overstappen naar een goedkopere energieleverancier als je alle schulden betaald hebt.

Echt de kraan toedraaien is niet zo eenvoudig. Energieleveranciers mogen dat maar in een aantal gevallen. Vooraleer af te sluiten moeten ze hun probleem voorleggen aan het LAC. Dat is de Lokale AdviesComissie. Het LAC  probeert via onderhandelen toch een oplossing te vinden voor het betalingsprobleem zodat je niet wordt afgesloten.

Door Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad

Advertenties

One thought on “Wonen kost geld

  1. Pingback: Een straatje zonder eind « Wooncrisis in Antwerpen

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s