Bijna op straat

Jef* is een 58 jarige man die in een sociale woning woont.  Hij is op vervroegd pensioen gesteld nadat hij een ongeluk op het werk heeft gehad.  Hij heeft hoge medische kosten en kan zich enkel verplaatsen met een rollater.  Voor het ongeluk woonde Jef in zijn eigen appartement, maar dat heeft hij moeten verkopen door financiële problemen als gevolg van zijn ongeluk en op pensioenstelling.

Via een buurtbewoonster kom ik als straathoekwerker met Jef in contact.  De buurbewoonster is erg ongerust, want Jef heeft een brief gekregen dat hij uit zijn appartement gezet gaat worden.

Jef overlaadt me met een berg papier als ik hem thuis ga opzoeken.  Hij moet voor de rechtbank komen voor een uithuiszetting omdat hij een maand huur niet betaald heeft.  Jef legt me uit dat zijn huur automatisch van de rekening gaat.  Een paar maanden geleden echter was door een feestdag zijn pensioen later gestort en was zijn huur niet van de rekening gegaan.  Ook had hij een achterstal van een afbetaling van de algemene kosten en de verwarming van het gebouw.  Als ik de factuur bekijk, ben ik verbaasd hoe hoog de verwarmingkosten wel zijn.  Jef verklaart dat hij sinds dan de verwarming nog amper durft aan te zetten.  Hij laat me ook de oude ijzeren (!) ramen zien die door de jaren heen helemaal vervormd zijn en dus absoluut geen koude tegenhouden.  Ook heeft hij in zijn berging een gebroken raam.  Hij verteld me dat het al zo was toen hij hier kwam wonen, het staat zelfs in de plaatsbeschrijving.

Ik stel Jef voor om een pro deo advocaat aan te vragen.  Helaas, zijn inkomen is te hoog.  Jef verdedigt uiteindelijk zichzelf in de rechtbank en komt ervan af met een nieuw afbetalingsplan voor de kosten en de huurachterstal.

*Jef is een fictieve naam

Opgetekend door Straathoekwerk

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s