Welkom terug

Winny* keerde in 2009 terug van een jarenlang verblijf in Engeland naar haar thuisstad Antwerpen. Veel geld had ze niet meer te besteden, maar ze vond toch een appartement waar ze zich opnieuw dacht thuis te voelen.

Op een dag werd het water afgesloten. Winny belde naar AWW en kreeg te horen dat de rekeningen niet betaald waren. Zij betaalde haar deel trouw aan de huisbaas. Nu er toch over de waterfacturen gepraat werd, ontdekte ze dat deze door 4 gedeeld werd, inclusief het verbruik van het café op het gelijkvloers. De huurders van de appartementen betalen dus mee voor het kraantje aan de afwas dat heel de avond loopt!

Bovendien heeft Winny al meermaals geklaagd over de geurhinder die van het café recht haar appartement binnenkwam:  de keukenkasten zitten vol gaten die rechtstreeks de geuren binnentrekken. Het waait in de keukenkast… In de gang word je getrakteerd op een rioolgeur, in de kelder is het urine. Niet best als je eens wat volk over de vloer wil vragen. De ramen openzetten om de geur te verdrijven is in de winter niet echt een optie.

Het appartement wordt met 1 gaskachel verwarmd. De slaapkamer heeft geen verwarming en heeft 3 niet-geïsoleerde buitenmuren. Bij een energiescan, kreeg de huisbaas het rapport en bracht hij een tweedehands elektrisch vuurtje, dat eerder de energierekening verhit, dan het huis.

Samen naar de huisbaas gaan met de andere huurders is geen optie, want de bewoning van de andere appartementen wisselt zeer regelmatig. Na een bezoek van de wooninspectie en het uitvoeren van de strikt noodzakelijke ‘lapmiddelen’, is elke bereidwilligheid om te praten bij de huisbaas verdwenen.

*Winny is een fictieve naam

Opgetekend door Samenlevingsopbouw Antwerpen stad.

Feiten: door het krimpende aanbod op de huurmarkt, wordt het vinden van  een betaalbare en kwalitatieve huurwoning voor steeds meer mensen schier onmogelijk. De sociale huisvesting is geen alternatief op korte termijn, integendeel , de wachtlijsten worden steeds langer.

Er is nood aan een degelijk beleid dat huurders op de private huurmarkt beschermt en huisbazen begeleidt bij het kwalitatief verhuren van hun eigendommen.

Advertenties

One thought on “Welkom terug

  1. En er is ook nood aan een politiek verandering hierin. Iedereen wil betaalbare huur woningen of appartementen, maar als je ziet wat een huurbaas tegenwoordig al van verplichtingen heeft, dan is het niet verwonderlijk dat zij ermee stoppen, of dat de prijzen uit de pan swingen…

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s