Inlichtingenfiche of huurbelofte?

Tom* wil zijn vleugels uitslaan en gaat op zoek naar een geschikte huurstek. Al snel laat hij zijn oog vallen op een charmante rijwoning. Het vastgoedkantoor waarmee de verhuurder werkt, wil echter niet met de eerste de beste huurder in zee gaan en vraagt hem, zoals aan elke andere geïnteresseerde, eerste een inlichtingenfiche in te vullen. Dat is de gewone werkwijze, vertellen ze hem, opdat de eigenaar dan genoeg keuze heeft. Onze huurder weet niet beter en vult braaf de fiche in. Het gaat om enkele persoonlijke en familiale gegevens zoals naam, adres, geboorteplaats, rijksregisternummer en burgerlijke stand. Ook over zijn beroepsleven (naam en adres werkgever en de laatste 3 loonfiches) en zijn financiële situatie worden er zaken gevraagd. Onderaan prijken het adres van de woning, de huurprijs en de begindatum van het contract. De fiche wordt gedateerd en ondertekend door Tom. Maar nogal wispelturig van aard heeft hij zich nu bedacht en wil daar niet meer gaan wonen. Hij vraagt zich af of hij zich met die inlichtingenfiche toch tot iets heeft gebonden waarvan hij moeilijk af zal geraken, tenzij een fikse schadevergoeding.

Gaat het hier met andere woorden om een eenzijdige huurbelofte waarin iemand zich verbindt (belooft) om een woning tegen bepaalde voorwaarden te huren? Doorgaans wordt er dan ook een schadevergoeding aan geplakt als de huurder daar niet meer wil huren en dus afziet van zijn belofte. Gelukkig voor Tom gaat het hier niet om een huurbelofte maar om een loutere inlichtingsfiche, die trouwens alle geïnteresseerden  voor dezelfde woning moesten invullen. Sommige gegevens zijn zelfs zeer gevoelig van aard. Zo kan een geboorteplaats wijzen op een vreemde afkomst. Ook mensen zonder vast inkomen weigeren, kan niet. En met het rijksregisternummer heeft de verhuurder zeker niets te maken. Dat ruikt dus niet alleen naar ernstige inbreuken op je privacy maar ook naar een schendig van de antidiscriminatiewet. Mocht het vastgoedkantoor toch moeilijk doen omdat Tom niet langer geïnteresseerd is ,dan kan hij het hen ook moeilijk maken door zelf een klacht neer te leggen.

* Tom is een fictieve naam

Opgetekend door de Huurdersbond

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s