Leven op korte termijn,…

Dirk & Ilse* zijn een jong koppeltje. Ze wonen samen en hebben een dochter. Via één van m’n gekende rakkers, kom ik in contact met hen. Ze zijn uit huis gezet en verblijven momenteel zo wat hier en daar. De huisbaas heeft hen mondeling medegedeeld dat ze op het einde van de maand het appartement moeten verlaten, aangezien een familielid van de huisbaas er zou komen wonen. Geen aangetekende brief, geen officieel document… Enkel deze boodschap.

Omdat het koppel er helemaal alleen voor staat en geen diensten/organisaties kent om advies te vragen, trekt het koppel eruit. Binnen een maand hebben ze een nieuwe woonst en tot dan moeten ze zich redden op straat met een kind van 3 jaar… Ze kijken elkaar verdwaasd aan als ik zeg dat dit wettelijk gezien helemaal niet kan. De ontgoocheling is op hun gezicht af te lezen. Ik bekijk met hen welke mogelijkheden er in tussentijd bestaan. Een opvangcentrum zien ze niet zitten. Ik stel hen voor om naar de huurdersbond te gaan en hun verhaal te brengen. Wie weet worden ze nadien in hun gelijk gesteld en kunnen ze vergoed worden voor alle kosten die ze opliepen tijdens hun ‘dakloze periode’, alsook een schadevergoeding. En zoals heel vaak in de praktijk blijkt, zien de gasten dit eerst wel zitten, maar zetten ze geen verdere stappen, ook niet indien de doorverwijzing gratis kan gebeuren. Onze gasten denken heel vaak op korte termijn… Daarnaast krijg ik te horen dat ze vaak dat soort van misbruik tegen komen en dat ze er mee leren leven hebben dat zo’n dingen nu eenmaal gebeuren. Zelfs de ‘woede’ als ze merken dat de huisbaas gelogen heeft en het appartement gewoon aan een duurdere prijs opnieuw te huur stelt, krijgt hen niet over de brug om klacht in te dienen, want: ‘een maand later zullen alle zorgen wel weer van de baan zijn, voor eventjes…’.

*Dirk en Ilse zijn fictieve namen

Opgetekend door Straathoekwerk

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s