Schijn bedriegt…

Ella* woont met haar dochtertje van 1 jaar oud op een gelijkvloers appartementje in Antwerpen. Ze huurt het pand van een huisjesmelker. De gevel ziet er geweldig uit, de binnenkant is wat anders… Dat de huisbaas de gevel renoveert, is om een ‘slechte naam’ – maar vooral ‘controle’ – te vermijden. Wat gevels kunnen verschuilen in onze grootstad…

Het dochtertje van Ella gaat regelmatig naar de dagopvang. Daar krijgt Ella op een bepaald moment te horen dat haar dochtertje niet voldoende verzorging krijgt en dat de hygiëne van het kind te wensen overlaat. Een steek door haar moederhart…

Ik kom voor het eerst haar appartement binnen en krijg een rondleiding. Ongelofelijk: de badkamer, keuken en het toilet bevinden zich in één klein kamertje. De baby wassen doet Ella aan de gootsteen. Het toilet bevindt zich ook in dezelfde kamer, een scheve plank tegen de muur is het enige schutsel dat de toilet en het kookvuur uit elkaar houden. Er zit niet eens een deur in…

Omdat mijn verbazing groot is als ik dit zie, loop ik bijna de vochtplekken voorbij zonder ze op te merken… Weet je wat ik denk? Wat een mama! Zowel moeder en dochter zijn ondanks alle moeilijkheden die ze kennen, altijd blij. Ella’s dochter is een vrolijke baby, die bij elke ‘koekkoek’ lacht en vrolijk mensen aankijkt. Ella blijft als een fiere jonge dame  in het leven staan. Geen mens die aan de buitenkant – van de gevel en van hun gezichten – zou denken dat dit de schrijnende leefsituatie is waarin ze zich elke dag opnieuw bevinden…

*Ella is een fictieve naam

Opgetekend door Straathoekwerk

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s