Een staartje met een eind

*Xi (een Belgische jongen van 19 jaar) is een tijdje dakloos geweest. Wegens spanningen thuis met zijn stiefvader kon hij niet langer thuis wonen. Hij logeerde gedurende enkele maanden bij verscheidene vrienden, telkens voor enkele overnachtingen. Hierdoor kwam hij met zijn domicilie in problemen. Hij kon nergens een adres zetten, kon niet aan werk raken en allerlei papieren kwamen niet terecht.

Xi heeft na een tijdje de hulp ingeroepen van JAC Plus. Zijn vraag ging naar begeleiding, tijdelijke opvang en hulp bij zelfstandig wonen.

Hij kon gedurende enkele maanden in onze opvangstudio “verblijven”. Zo werd zijn administratie en adres in orde gemaakt, werd een leefloon aangevraagd, werd gezorgd voor een inkomen en een aantal kleinere rekeningen en betalingen konden gebeuren.

Xi kon ondertussen ook al een beetje leren wat alleen wonen is en leerde met zijn budget omgaan. Hij werd vaak geconfronteerd met momenten van alleen zijn. Voor Xi werd toen ook duidelijk dat een dagbezigheid en een toffe hobby belangrijk waren. Omwille van de goede en positieve contacten met zijn Maatschappelijk Assistent kreeg Xi vanuit het Sociaal Centrum van het OCMW de ruimte en tijd om een goede job te vinden.

Vanuit de begeleiding stelden we voor om een aanvraag voor een sociale woning te doen. Dit heeft hij gedaan ondanks het feit dat dit nu niet meteen iets opleverde voor hem. Er zijn lange wachtlijsten. Hij is nog  een keer moeten teruggaan naar de sociale huisvesting om al zijn documenten binnen te brengen.

Tegelijkertijd hebben we gezocht naar een goed en betaalbaar mini-appartement in een toffe buurt voor Xi. De OCMW assistente verleende verder een huurwaarborg en installatiepremie. Hierdoor kon Xi zijn appartementje op een fijne manier en in zijn eigen stijl inrichten. Een vriend van hem kreeg bij hetzelfde sociaal centrum (andere assistente) geen installatiepremie maar “hulp in natura”. Die moest zich behelpen met een mengelmoes van 2de handsmeubelen in diverse stijlen. Sommige van die meubeltjes waren na de verhuis al serieus beschadigd of deels stuk…

Xi daarentegen vindt zijn appartement OK en best gezellig. Hij wil hier best een lange tijd blijven wonen.

Omdat er een installatiepremie werd verleend was het ook mogelijk om een huursubsidie bij Wonen Vlaanderen aan te vragen. Na een lange wachttijd van ongeveer 8 maanden heeft hij deze subsidie van € 150 per maand met terugwerkende kracht gekregen.

Hij voelt zich hier thuis, hij heeft ondertussen ook een job gevonden en heeft de periode van dakloosheid voor zichzelf definitief afgesloten. Van hieruit kan hij zijn leven verder plannen.

*Xi is een fictieve naam

Opgetekend door JacPlus

Advertenties

Reacties met respect voor het verhaal zijn welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s